NYHET - BOSTADSPOLITIK

TMF tar småhus till Almedalen

7 av 10 vill bo i småhus och äga sitt eget boende men kommunerna släpper inte till vare sig mark eller möjliggör den byggboom som skulle kunna lösa vår tids samhällsutmaningar. Det är några av de frågor som kommer att diskuteras på Trä- och Möbelföretagens seminarium på Samhällsbyggnadsarenan i Almedalen.

24 maj 2023
Trädgårdsstaden
Foto: TMF

Både byggbranschen och trähusindustrin har haft ett tufft år bakom sig och än ser inte vare sig ränteläget, varsel och röda siffror ut att vända. Stigande räntor, inflation och den allmänna lågkonjunkturen gör att många avvaktar med sitt livs affär. Men det ekonomiska läget är inte den enda utmaningen - bostadspolitiken har sedan länge levt på sparlåga och även om regeringen aviserat ett krafttag med bostadspolitiska reformer med fokus på att fler ska kunna äga sitt eget boende saknas i nuläget konkreta förslag. Ett första viktigt steg togs under åren när bostadsminister Andreas Carlsson (KD) gav länsstyrelserna i uppdrag att redovisa vilka åtgärder de genomfört tillsammans med kommunerna för att främja ett ökat bostadsbyggande, en fråga som TMF länge stridit för.

- En av de största bromsklossarna är tillgången på attraktiv mark. Här måste fler kommuner ta sitt ansvar och skapa förutsättningar för ett mer varierat boende. Skellefteå med flera arbetsgivare på ingång har alla förutsättningar att bygga som vanligt folk vill bo och Stockholm ligger också i startgroparna för att hitta nya sätt att lösa både trygghetsfrågan och bidra till mer hållbar stadsplanering. Det ser jag fram emot att diskutera i Almedalen, säger Gustaf Edgren, bostadspolitisk expert på TMF.

På seminariet deltar bland andra Lorens Burman (S), kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå och Kristoffer Tamsons oppositionsregionråd i Stockholm. I Skellefteå byggs både batterifabriker och höghus i trä men frågan är hur långt det räcker när de nya gröna jobben lockar allt fler norrut. I Stockholm, precis som i många andra storstäder, brottas man med utanförskap och gängkriminalitet och har börjat se småhus som en nyckelfaktor samtidigt som marktillgång är både en dyr och komplicerad fråga. Samtidigt har argument om att fler småhusområden skapar ett bilberoende med högre utsläpp från trafiken försvagas i takt med att bilparker nu elektrifieras och blir utsläppsfria. 

- För TMF är bostadspolitiken en nyckelfråga i vårt näringspolitiska arbete och en viktig pusselbit i den samhällsdiskussion som just nu pågår och som TMFs medlemmar är en viktig del av. Många av våra medlemsföretag bidrar i både idéarbete och faktisk utveckling av framtidens hållbara städer och jag ser fram emot att höra vilka erfarenheter som finns både på politikens sida och från företagen, säger Alexandra Hernadi, kommunikationschef på TMF.

Till Almedalsveckans officiella program

Gör plats för fler småhus i Sverige!