NYHET - NÄRINGSPOLITIK, TRÄHUS & BOSTADSPOLITIK

TMF: Positivt med ny ägarutredning men borde vidgas

Regeringen vill att fler människor ska kunna äga sitt boende och nu ska en utredning titta på hur fler människor ska få möjlighet att förverkliga sina boendedrömmar. En nyhet som välkomnas av TMF:s vd David Johnsson.

12 maj 2023
David Johnsson
Foto: Juliana Fälldin

- Det är positivt att regeringen tillsätter en utredning för ökat ägande men avsaknaden av småhusperspektiv, en boendeform som ju 7 av 10 i Sverige faktiskt vill ha, behöver underlättas på fler sätt. Men vi ser med tillförsikt fram emot fler utlovade förslag framöver, säger David Johnsson, och menar att den föreslagna utvidgningen av systemet med ägarlägenheter och en ny modell med hyrköp av bostäder är steg i rätt riktning för en mer varierad bostadsmarknad. 

Syftet med samtliga utredningsförslag är att öka mångfalden av boendeformer i Sverige.

- Det är viktigt att fler får möjlighet att ta sig in på den ägda bostadsmarknaden, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson. För unga som ofta saknar kapital kan hyrköp vara ett alternativ.

Sedan 2009 är det möjligt att bilda ägarlägenheter i samband med nyproduktion.

- Att på längre sikt kunna äga sin egen bostad - trots avsaknaden av stora kontantinsatser och svåråtkomliga lånelöften - är en viktig pusselbit för en bättre bostadsmarknad. Många utsatta områden skulle påtagligt förbättras av större variation av upplåtelseformer och boendetyper, säger David Johnsson.

Den initierade utredningen ska redovisas senast den 2 december 2024.

Läs mer om TMF:s bostadspolitiska program.