NYHET - EU & NÄRINGSPOLITIK

TMF om nytt EU-förslag: ”Kan få stora konsekvenser för bostadsförsörjning och råvarutillgång”

Ett förslag till ny EU-förordning kan ställa till det för TMF i den bostadspolitiska debatten. Nature Restoration Regulation, som förslaget kallas, syftar till att stoppa minskningen av biologisk mångfald och förstörelsen av ekosystem i Europa. Kommissionen föreslår bindande bestämmelser på EU-nivå, eftersom man anser att de mål som finns i dag är otillräckliga. TMF och flera andra intresseorganisationer är mycket kritiska till förslaget som är illa anpassat efter svenska förhållanden.

10 maj 2023
Simon Imner
Foto: Juliana Fälldin

– Förslaget riskerar att få stora negativa konsekvenser för såväl tillgången på byggbar mark som för skogsnäringens möjlighet att förse den träförädlande industrin med förnybara material. Kommissionens förslag tar inte hänsyn till de lokala förutsättningarna i respektive medlemsstat, vilket slår hårt mot naturtäta länder som Sverige och Finland, säger Simon Imner, näringspolitisk expert på TMF.

EU-kommissionen föreslår bestämmelser som syftar till att skydda, restaurera och återskapa livsmiljöer och ekosystem på land och i vatten, inklusive urbana ekosystem. Föreslaget innebär att medlemsstaterna ska säkerställa att den sammanlagda arealen av grönområden i kommunerna ska vara minst tre procent till 2040 och minst fem procent till 2050.

– Sverige är 97 procent grönt och endast 3 procent bebyggt. Trots dessa omständigheter påverkas över en tredjedel av Sveriges yta av förordningen, vilket kommer att få en negativ påverkan på samhällsbyggande i allmänhet och stadsutveckling samt byggande i synnerhet. Det här förslaget saknar konsekvensanalys över hur andra delar av samhällsekonomin påverkas och kommer inte att vara praktiskt genomförbar i många svenska kommuner, säger Simon Imner.

EU-förslaget har fått blandade reaktioner och det finns tydliga splittringar mellan såväl medlemsstaterna som partigrupperna i parlamentet. Även den svenska regeringen har vaknat i frågan.

– Tillsammans med flera andra branschorganisationer inom svenskt och europeiskt näringsliv genomför TMF flera möten och aktiviteter för att synliggöra de negativa samhällsekonomiska konsekvenserna som Nature Restoration Regulation riskerar få. Vi är på plats i Strasbourg under Europaparlamentets plenarsession och ser fram emot givande diskussioner med beslutsfattarna, avslutar Simon Imner.