DEBATT - NYHETER, NÄRINGSPOLITIK, TRÄHUS & BOSTADSPOLITIK

DEBATTREPLIK:”Bostadsfrågan är större än bara Stockholm”

Det skriver Gustaf Edgren, bostadspolitisk expert på Trä- och Möbelföretagen, i en replik till arkitekt Karin Kjellson på DN Debatt om att släppa in fler boendeformer i trädgårdsstäder: ”Det grundläggande problemet är inte att det bor för många i stora småhus, utan att alltför många hushåll bor i små och trånga lägenheter.”

6 april 2023
Gustaf Edgren
Foto: Juliana Fälldin

”Trä- och Möbelföretagen (TMF) välkomnar en seriös diskussion om trädgårdsstäder och arkitekten Karin Kjellson lyfter flera viktiga frågor på DN Debatt (5/4). Men den outtalade premissen att det som är bra för centrala Stockholm också gynnar resten av landet behöver breddas. För precis som det brukar bli när storstadens arkitekter lyfter frågan handlar det sällan om vad som är bra för Sverige, utan mer om hur planeringen för stockholmare ska utformas.

Gustaf Edgren vänder sig bland annat emot Kjellsons resonemang i markfrågan.

”Karin Kjellsson antyder att marktillgången skulle vara ett problem. Ja, i centrala Stockholm kanske, men inte i Sverige. Bara 1 procent av Sveriges yta upptas av bostadsbebyggelse. Totalt är bara 3 procent bebyggt på något sätt. Detta faktum gör oss till ett av världens glesast befolkade länder.

Gustaf Edgren lyfter även fram de återkommande undersökningar som entydigt visar att småhus är det önskade boendealternativet.

”Det finns definitivt ingen fysisk brist på mark för att maximera medborgarnas välfärd genom att de får bo som de önskar.”

Läs hela debattrepliken på DN Debatt