NYHET - PRODUKTION, BYGGANDE, TRÄHUS & BOSTADSPOLITIK

Regeringen vill lätta på kraven för studentbostäder - påverkansseger för TMF

För att minska kostnaderna vid byggandet av studentbostäder och samtidigt möjliggöra ett ökat och mer differentierat utbud ger regeringen Boverket i uppdrag att ta fram förslag på betydande lättnader i byggkraven. TMF gläds åt ett genombrott i en fråga man drivit länge.

20 mars 2023
Kompetensförsörjning
Foto: Pixabay

- TMF har otaliga gånger påpekat det orimliga i att samtliga studentbostäder, som bara bebos av unga människor under en kort tid i livet, måste ha så pass omfattande tillgänglighetskrav som ordinära bostäder har idag, säger Gustaf Edgren, bostadspolitisk expert på TMF. Det finns givetvis ett stort behov av tillgängliga studentbostäder och det behovet blir fortsatt tillgodosett samtidigt som fler och billigare bostäder kan byggas och bli fler studenter till gagn.

Regeringen ger Boverket i uppdrag att ta fram förslag på ”betydande lättnader” i byggkraven för studentbostäder. Syftet är inte minst att minska kostnaderna för uppförande genom att t.ex sänka kraven gällande dags- och solljus, handikappanpassning och buller. Förslagen ska vara motiverade i förhållande till byggkostnaderna och utan att kraven sänks mer än nödvändigt.

– Det behövs fler studentbostäder och regeringen vill göra det enklare och billigare att bygga efter studenters behov, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson, i en presskommentar.

I uppdraget till Boverket ingår att myndigheten ska samverka med studentorganisationer, bygg- och fastighetsföretag, organisationer och myndigheter. Branschorganisationen Studentbostadsföretagen, som länge drivit frågan, välkomnar i ett pressmeddelande regeringens initiativ.

Uppdraget ska redovisas till Landsbygds- och infrastrukturdepartementet senast den 30 april 2024.