NYHET - NÄRINGSPOLITIK, PRODUKTION, AVTAL 2023, TRÄHUS, BOSTADSPOLITIK, EKONOMI & KONJUNKTUR

TMF om varselvågen i småhusbranschen: "Lika allvarligt som under finanskrisen 2008"

Varseln fortsätter att dugga tätt i branschen på trähussidan, ett faktum som både TMF:s vd David Johnsson och bostadspolitiska expert Gustaf Edgren kommenterar i media som en ”nattsvart” utveckling.

11 januari 2023
20230110 David Johnsson i SVT om krisande småhusbranschen
Foto: SVT

SVT har pratat med fem av Sveriges största småhustillverkare, och de har alla sett en lägre orderingång. Företaget Obos varslade senast i måndags 200 anställda och liknande besked kommer från Anebyhus och Vimmerbyhus sedan tidigare.

Hög inflation, stigande räntor, höga energipriser med brist på besked om elstöd och kriget i Ukraina gör att många tvekar inför husköpet. Det har gjort att marknaden för företag som säljer småhus mattats av ordentligt. David Johnson, vd på Trä- och möbelföretagen, TMF, beskriver läget för branschen som ”nattsvart”.

– Det är lika allvarligt som under finanskrisen 2008. Vi befarar att det kommer att leda till konkurser, framför allt bland de mindre företagen, säger han till SVT.

Enligt TMF har 10 procent av branschens anställda varslats under andra halvan av 2022. De spår dessutom att ytterligare 25 procent kommer att varslas under 2023.

– Det säljs alldeles för få hus för att företagen ska ha någonting att göra. Det gäller hela bostadsbranschen, säger TMF:s David Johnsson till SVT.

TMF ser fortsatta utmaningar den närmaste tiden.

- Vi hade en prognos i oktober på 13 000 småhus för 2022 och 10 500 för 2023. Det är en rejäl nedgång men sedan oktober har orderingången varit fortsatt svag och det finns inget som tyder på en förbättring. Därför tror att jag att vi kommer tvingas att revidera ned prognosen”, säger Gustaf Edgren bostadspolitisk expert till TT.

Se inslaget i SVT och artikeln från TT nedan: