NYHET - HÅLLBARHET

Med nyanställda Linda Lagerström etablerar TMF en ny hållbarhetsavdelning

TMF satsar inom hållbarhetsområdet och fr o m den 9 januari tar hållbarhetsspecialisten Linda Lagerström plats bredvid mångårige hållbarhetschefen Robin Ljungar på en ny hållbarhetsavdelning. Linda kommer närmast från SIKA och jobbet som EHS Management System & Sustainability Specialist och dessförinnan var hon på AkzoNobel som Product Safety and Regulatory Affairs Specialist.

12 januari 2023
Linda Lagerström
Foto: Privat

Linda, berätta lite mer om din bakgrund.

- Jag började inom R&D, och AkzoNobel var en väldig kreativ miljö med högt i tak där vi utvecklade limsystem för den trätillverkande industrin. Därför är det extra roligt att börja på TMF och komma hem till träindustribranschen igen. Jag har arbetat mycket med ledningssystem , vill att det ska vara lätt att göra rätt och att man kan sprida goda exempel.

- Under många år har jag granskat kemiska produkter för att fasa ut hälso- och miljöskadliga ämnen, och stöttat R&D med att ta fram produkter. De senaste åren har jag arbetat mycket med de svenska byggkriteriesystemen, byggvarudeklarationer, EPD:er, hållbarhetsfrågor samt den lagstiftning som omfattar kemiska produkter. Jag har haft en rådgivande roll för SIKA:s kunder inom byggbranschen och svensk industri.

Nu bildas en hållbarhetsavdelning inom Bransch och Näringspolitik på TMF – vad är fördelarna med dubbel styrka och hur fördelas rollerna och verksamheten?

- Engagemanget kring hållbar utveckling har ökat enormt de senaste åren – såväl i branschen som hos våra medlemsföretag, säger TMF:s hållbarhetschef Robin Ljungar. Inte minst ser vi många initiativ från politiken inom t.ex. EU:s Gröna Giv, taxonomi, produktpass, cirkulär ekonomi och krav på Ecodesign. Samtidigt som TMF måste följa den politiska utvecklingen så får vi inte tappa fart i att stötta våra medlemmar; både i vardagen och i det mer strategiska arbetet.

- Linda kommer i egenskap av hållbarhetsspecialist att fokusera på medlemsservice och bistå medlemmar i både vardagliga konkreta frågor och hur man kan jobba mer långsiktigt med tex Agenda 2030. I min roll som hållbarhetschef kommer jag snarare att fokusera på den näringspolitiska delen med både omvärldsbevakning och påverkan. Vi ser fram emot att etablera vår nya hållbarhetsavdelning under 2023 och utveckla vårt medlemserbjudande i samklang med våra medlemmars behov och önskemål.

Vilken ser du i nuläget som den mest angelägna frågan inom hållbar utveckling? (Linda L)

- Jag skulle säga att en av de stora utmaningarna för svensk industri är att orientera sig bland allt nytt som händer, och som Robin nämner finns det många politiska initiativ som TMF:s medlemmar måste förhålla sig till. Vi vill kunna få med alla i hållbarhetsarbetet, oavsett vilka förutsättningar man startar från, och med ständiga förbättringar kan man komma hur långt som helst!

Och – vem är Linda Lagerström om du skulle beskriva dig själ?

- Jag får energi av att interagera och bolla idéer med min omgivning, och älskar att dela med mig av fina exempel jag sett för att inspirera andra till möjliga förbättringar. På fritiden umgås jag med familj och vänner, jag njuter av att vistas i skog och mark, tycker om att träna på Friskis & Svettis och får ro i sinnet när jag och Eros Ramazzotti fixar i trädgården (han sjunger och jag pysslar).