NYHET - PRISER & UTMÄRKELSER, MÖBLER, TRÄHUS & EVENT

Massproductions och Fiskarhedenvillan nominerade till Scandinavian Design Awards 2023

Nu presenteras de nominerade i det nyinstiftade priset Scandinavian Design Awards, vilka utsetts av en namnkunnig jury från arkitektur- och designbranscherna i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Utmärkelsen är ett initiativ för att hylla och uppmärksamma såväl etablerade aktörer som nykomlingar inom arkitektur, inredning och design i Skandinavien. Massproductions ståtar med två nomineringar; i Årets Möbel för 4PM samt som Årets Producent, medan Fiskarheden finns med i kategorin Årets Hållbarhetspriset för Villazero. Scandinavian Design Awards är ett samarbete mellan förlaget It Is Media och Stockholm Furniture Fair och prisutdelningen sker under Stockholm Design Week 2023, måndag den 6 februari.

20 december 2022
Chris Martin/Magnus Elebäck, Massproductions.
Foto: Massproductions

Nominerade till Scandinavian Design Awards 2023:

Årets Arkitektur
Land on Water av Mast (Danmark)
The Plus av BIG för Vestre (Norge)
The Swan av Lendager (Danmark)

Årets Möbel
4PM av Chris Martin för Massproductions (Sverige)
Detalji Bench av Jenni Roininen och Ritva Puotila för Nikari (Finland)
Lapee (Danmark)

Årets Inredningsdetalj
Forite Tiles, ett samarbete mellan Snøhetta, Studio Plastique och Fornace Brioni (Norge)
Portal glass sculpture av Sara Lundkvist för The Ode To (Sverige)
Soft Serve Lamp av Crème Atelier (Sverige)

Årets Designer
Folkform /Chandra Ahlsell och Anna Holmquist (Sverige)
Jenni Roininen (Finland)
Kustaa Saksi (Finland)

Årets Trädgårdsdesign
Brendeland & Kristoffersen Arkitekter för Hage, i Brunnshög (Trondheim, Norge)
Mariann Gundersen (Justøy, Norge)
Masuplanning för HC Andersen House of Fairytales (Odense, Danmark)

Årets Hållbarhetspris
Fiskarhedenvillan för Villazero i samarbete med Mondo Arkitekter och Structor Dalarna (Sverige)
Realdania By & Byg för deras bevarande arbete med renovering av historiska byggnader med fokus på livscykelperspektivet (Danmark)
Vestre för The Plus (Norge)

Årets Rising Star
Antrei Hartikainen (Finland)
Gustav Winsth (Sverige)
Lise Vester (Danmark)

Årets Producent
Kvadrat (Danmark)
Massproductions (Sverige)
Svenskt Tenn (Sverige)

Prisceremonin för Scandinavian Design Awards kommer att äga rum i Blå hallen i Stadshuset i Stockholm måndagen den 6 februari 2023. Vinnarna visas också i en kurerad utställning på Stockholm Furniture Fair 2023.

Scandinavian Design Awards
Priset är ett samarbete mellan förlaget It Is Media och Stockholm Furniture Fair. Förlaget It Is Media har tidigare stått bakom utmärkelsen Swedish Design Awards by Rum, som tilldelats svenska formgivare och arkitekter i 10 år. Stockholm Furniture Fair har i sin tur stått bakom Editors Choice Awards. Nu initieras ett samarbete för att möjliggöra mer tyngd och substans till såväl priserna som pristagarna. Målet är att skapa ett stort gemensamt pris utifrån en stark plattform med internationell utblick. Tillsammans görs en kraftsamling för att stärka och sporra designbranschen och stötta både kreatörer och företag.
Läs mer om Scandinavian Design Awards och juryn här.

It Is Media
Förlaget It Is Media har i tjugofyra år gett ut tidskriften Rum och producerar även ytterligare tre titlar: Nya Rum; Rum Hemma; samt Rum Ute. December 2020 lanserades Byrum.se som samlar innehåll från samtliga titlar samt webexklusivt material. www.itsmedia.se

Stockholm Furniture Fair
Stockholm Furniture Fair arrangeras av Stockholmsmässan och är världens ledande mötesplats för skandinavisk design. Ingen annanstans i världen hittar du så många skandinaviska designföretag samlade under ett och samma tak. Inför mässan 2023 presenteras en rad stora nyheter – däribland en ny grafisk identitet, en ny plattform för experimentell design och nya mässkoncept. Dessutom är det första gången i mässans historia som utmärkelsen Guest of Honour går till en svensk designstudio – Front. Stockholm Furniture Fair 2023 pågår 7–11 februari på Stockholmsmässan, parallellt med Stockholm Design Week 6–12 februari. www.stockholmfurniturefair.se

Följ gärna Scandinavian Design Award
Instagram: @scandinavian.design.awards.