NYHET - HÅLLBARHET

”Att äga sitt boende ger människor frihet men ändå stängs många ute idag”

Såväl småhusfrågan som den gröna omställningen är viktig för TMF och under torsdagen medverkade TMF:s vd David Johnsson i ett webbinarium hos LO – rubricerat ”Hur bygger vi fler klimatsmarta småhus för arbetare?”

26 november 2021
Webbinarium
Foto: TMF

Nyligen presenterade LO programmet Nystart för vanligt folk: Investera i Sverige. Här konstateras bland annat att bostadsbyggande skapar jobb och gör det möjligt för människor att flytta dit framtidens jobb finns. Fler bostäder krävs för att ungdomar ska kunna flytta hemifrån.
Under hösten ska programmet presenteras i en rad kunskapswebbinarier, däribland detta, där ambitionen är en klimatomställning med nödvändiga stora steg mot hållbarhet.

- Småhusbyggandet måste öka. Det är så de flesta vill bo, och en blandad bebyggelse i mänsklig skala är det bästa ur hållbarhetssynvinkel. För att byggandet ska kunna öka krävs dels att mer byggbar mark tillgängliggörs och att möjligheterna att finansiera ett bostadsköp förbättras. Det är mycket glädjande att LO lyfter dessa frågor och bidrar till en breddad debatt, säger David Johnsson.

I webbinariet medverkade även Robert Boije, chefsekonom på SBAB, samt Peter Gerlach, LO-ekonom. Moderator var Isabelle Ljunggren.

Här följer ett utdrag av Davids inlägg i panelsamtalet:

"7 av 10 svenskar vill bo i småhus men dagens finansieringsregler sätter stopp för många människor att bo som de vill. Att äga sitt boende ger människor frihet men ändå stängs många ute idag. En egnahemsrörelse skulle få fler att kunna finansiera sitt boende men då behöver kommunerna tillgängliggöra mer mark, något vi i Sverige har gott om. Men det är inte bara människors välmående som gynnas av att bo i småhus – även klimatet. 90 procent av småhusen är byggda i trä därför ger trädgårdsstäder ifrån sig ett betydligt lägre klimatavtryck än de trånga bostadsområden som byggs idag."

Ta del av webbinariet via LO Play.