DEBATT - BOSTADSPOLITIK

DEBATT: "Lägsta småhusbyggandet på 100 år"

Det debatteras friskt vem som ställer till det mest på bostadsmarknaden. Är det Riksbanken som med sin lågräntepolitik driver på priserna? Är det Finansinspektionen med sina bolånetak och amorteringskrav som stänger ute stora grupper från marknaden? Svaret är kanske kommunerna. Läs debattinlägg i Dagens Industri från Gustaf Edgren, bostadspolitisk expert på TMF.

4 maj 2021
Investeringsstödet fasas ut i kommande statsbudgeten
Foto: Sören Andersson

"Då det är tydligt att marknaden vill ha många flera småhus blir det uppenbart att det är det svenska planeringssystemet och kommunernas agerande som är dysfunktionellt. De förmår inte bedriva en bostadsplanering som maximerar välfärden, det samhällsekonomiska utfallet och medborgarnas önskemål."

Läs hela debattinlägget