NYHET - KOLLEKTIVAVTAL OCH LAGAR

”Steg mot en välbehövlig reformering av arbetsmarknaden”

Fackförbunden Kommunal och IF Metall ansluter till Svenskt Näringslivs och PTK:s överenskommelse om en reformerad arbetsrätt. Därmed står en stor majoritet av LO:s medlemmar bakom överenskommelsen. ”Det är positivt att vi nu kan få en välbehövlig reformering av arbetsmarknaden. En majoritet av arbetstagarna och företag i Sverige står bakom denna överenskommelse. Nu väntar vi bara på att vår motpart GS-facket också ska ansluta”, säger TMF:s förhandlingschef Eva Glückman i en kommentar.

4 december 2020
Handslag
Foto: Mostphotos

Det var i oktober som Svenskt Näringsliv och PTK, som företräder ungefär 900 000 medlemmar, efter långa förhandlingar kom överens om en reformering av arbetsrätten. LO valde vid det tillfället att hoppa av uppgörelsen. I efterhand har dock andra fackliga organisationer, som TCO, med 1,4 miljoner medlemmar, och Saco, med 700 000 medlemmar, meddelat att de hellre ser att uppgörelsen mellan Svenskt Näringsliv och PTK blir verklighet än att den LAS-utredningen, den så kallade Toijer-utredningen blir det.

Även Socialdemokraterna har meddelat att de vill att förändringarna i arbetsrätten ska utgå från parternas överenskommelse.

Genom att IF Metall, med 313 000 medlemmar, och Kommunal, med drygt en halv miljon medlemmar, ansluter sig står nu mer än hälften av LO:s medlemmar bakom uppgörelsen.

- Nu är det upp till regering och riksdag att så fort som möjligt säkerställa att överenskommelsen blir verklighet", säger Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl.

Läs artikel på Svenskt Näringsliv.se