NYHET - KOLLEKTIVAVTAL OCH LAGAR

Bemanningsavtal klart - konflikten avblåst

LO-förbunden och Kompetensföretagen har blåst av konflikten efter att båda parterna sagt ja till medlarnas bud om ett nytt kollektivavtal för bemanningsanställda, enligt pressmeddelanden på torsdagskvällen. Avtalet ligger inom ramen för märket på 5,4 procents löneökning under 29 månader. Totalt berörs cirka 115 000 bemanningsanställda av det nya kollektivavtalet.

18 december 2020
Kaffe
Foto: Pixabay

En viktig fråga i förhandlingarna handlade om hur kostnaderna för den pensionsöverenskommelse som LO och Svenskt Näringsliv har träffat ska avräknas i bemanningsavtalet, och att det inte skulle ske någon dumpning av löner och villkor när företag anlitar bemanningsföretag. Bemanningsanställda garanteras nu att få del av de extra pensionsavsättningar som görs på respektive kunds område.

– Vi är oerhört nöjda att vi i och med detta lyckats säkra likvärdiga villkor mellan uthyrd personal och de anställda i kundföretagen, säger LO-ombudsmannen Kent Ackholt i en presskommentar.

År 2000 tecknades det första avtalet inom LO för anställda i bemanningsföretag. Avtalet gäller för alla LOs 14 medlemsförbund. Syftet med avtalet är att de som jobbar på bemanningsföretag ska skyddas av ett kollektivavtal i likhet med villkoren på den övriga arbetsmarknaden.