NYHET - KOLLEKTIVAVTAL OCH LAGAR

Byggstrejken avblåst - parterna överens om nytt Byggavtal

Byggföretagen och Byggnads har kommit överens om ett nytt Byggavtal. Därmed avblåses den byggstrejk som annars skulle inletts på fredagen.

26 november 2020
bygge
Foto: pixabay

Byggföretagen och Byggnads har kommit överens om ett nytt Byggavtal inom ramen för industrins märke på 5,4 procent över 29 månader. Beskedet kom på torsdagseftermiddagen, dagen innan Byggnads varslat om strejk.

Utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud, ett förbättrat huvudentreprenörsansvar och fler verktyg för att komma åt lönedumping är innehållet i det nya kollektivavtal som parterna enats om.

- Vi har haft som gemensamt mål att skapa en attraktiv, sund och säker byggbransch. Det finns en styrka av att kunna lösa svåra frågor tillsammans. Detta borde kunna ha löst sig utan att använda varsel och hot om strejk. Den verkliga motståndaren är de företag som gör branschen oseriös, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretagen, i en presskommentar.