NYHET - HÅLLBARHET

Johanson Design har Sveriges första Ecolabel-märkta möbel

Pelikan är pionjär i Sverige med Ecolabel-märkning som möbel. Johanson Designs stol stoltserar med diplomet i företagets monter och hann få den europeiska miljömärkningen precis i tid till Stockholm Furniture & Light Fair. - Det känns verkligen jätteroligt, säger företagets vd Dan Johanson.

7 februari 2020
relevants analys
Foto: TMF

Tanken på att skapa en lättviktig, stapelbar stol med yttersta sittkomfort i återvunnet material har länge funnits där hos Johanson Design. Pelikan är tillverkad av återvunnen plast – något man fick ta hänsyn till i hela produktutvecklingsprocessen. Och namnet Pelikan förklarar formgivaren Johan Lindstén med linjespelet i halsen – en form som ska återspeglas i stolens form.

- Det är två års arbete mot framtiden, säger han. Och nu är det läge att börja skörda resultatet.

Johan Lindstén har samarbetat med Johanson Design i tolv år, men frågan om inte det senaste projektet – med Pelikan – har varit ett av de mest utmanande.

- Att komma i mål, med något som känts som ett drömprojekt för mig och Johan, ger en riktigt go´ känsla, säger vd Dan Johanson. Vi har jobbat intensivt med det här, och det har tagit mycket energi. Och just att hinna få det hela klart till mässan känns som en extra bonus. Vi har fått riktigt bra respons de här dagarna.