”Industrins framtid handlar i slutänden om kompetensförsörjning”
Teknikcollege – och samverkan mellan industrins parter, skolor och företag - har successivt blivit en allt viktigare plattform för industrins kompetensförsörjning. Vd Malin Thunborg summerar nu sitt första halvår på posten. ”När det gäller svensk industris framtid kommer allt i slutänden ner till kompetensförsörjningen. Attraktionskraften och företagens engagemang är centralt”, säger hon.

Teknikcollege finns i 24 regioner i Sverige och bygger på samverkan mellan industrins parter, skolor, utbildningsanordnare och företag, med syftet är att öka attraktionskraften och kvaliteten på tekniskt inriktade utbildningar.
– Teknikcollege erbjuder en långsiktig struktur och en väg för företag som inte hittar den kompetens de behöver att vara med och påverka utbildningarna. Inte minst för mindre företag som kanske inte har en egen HR-avdelning kan Teknikcollege vara ett sätt att komma nära eleverna och säkra kompetens, säger Malin Thunborg.
Hon har ägnat mycket av sina första drygt sex månader som vd med att lyssna och lära.
– Jag har varit ute både på nationell, regional och lokal nivå och träffat företag, skolor, kommuner och elever. Det är slående hur mycket engagemang, energi och hjärta det finns kring utbildningarna och Teknikcollege som koncept.
Inom industrin, inte minst trä- och möbelindustrin, är kompetensbristen en ständigt brinnande fråga. Trenden är global och kommer inte vara enkel att vända, framhåller Malin Thunborg.
– Trä- och möbelindustrin är en viktig bransch för Sverige och brottas just nu med den svaga konjunkturen. Här är arbetsgivarorganisationerna bra på att se vilka åtgärder som krävs, säger hon och fortsätter:
– Det kommer fortsätta att vara brist inom industrin på alla nivåer, även om bristen kan bromsa in tillfälligt i olika branscher under perioder. Teknikcolleges långsiktiga och breda samverkan med parter och skolor ger kapacitet att åstadkomma förändring, men kompetensbristen är inget som löses snabbt.
Engagemang ger kompetens tillbaka
Arbetsmarknaden inom industrin är god för yrkesutbildade, ändå har företagen svårt att rekrytera. En viktig del, menar Malin Thunborg, handlar om att stärka attraktionskraften och statusen för yrkesprogrammen. Det krävs många olika insatser riktade mot såväl kommuner, skolor, arbetsmarknadsparter, företag, föräldrar och elever, påpekar hon.
– Att välja utbildning när man är 16 år är svårt. För att ungdomarna ska få upp ögonen för industritekniska utbildningar behöver både utbildningarna och företagen synas. Vi och alla våra samverkande aktörer jobbar med frågan och det görs många bra insatser, men varje år kommer en ny kull så arbetet måste pågå hela tiden.
Att som företag vara med och påverka utbildningarna är ett sätt att öka sin konkurrenskraft. Det finns många sätt att bidra på, exempelvis genom att erbjuda studiebesök eller APL-plats, något det råder stor brist på i hela landet. Kolla om Teknikcollege finns i din kommun eller ditt län och ta kontakt lokalt, är Malins tips.
– Lägger du in engagemang får du kompetens tillbaka. Söktrycket går upp när det är hög kvalitet på utbildningen och företagen står bakom.
Intervju gjord av Grafiska Företagen.
Har arbetat länge med utvecklings- och kompförsörjningsfrågor, tidigare inom region Östergötland och innan dess på Linköpings universitet.
Vad är roligast med ditt jobb?
- Dels att få jobba med en utvecklingsfråga och vara med och påverka kompetensutmaningen, dels att få träffa andra och förstå frågan genom människorna jag jobbar med.
Hur ser du på framtiden?
- Jag ser fram emot att Teknikcollege ska fortsätta vara relevant för industrin. Ett område där jag tror vi kommer att växa är unga vuxna som vill byta karriär.
Vad gör du när du inte jobbar?
- Jag gillar att vara ute i naturen, gärna i fjällen med vandringskängorna på.