NYHET - HÅLLBARHET, UPPHANDLING & MÖBLER

Branschråd med Adda gynnar en hållbar upphandling av möbler

Hösten 2023 initierade Adda och TMF ett gemensamt branschråd med målet att skapa bättre förutsättningar för en hållbar tillgång till möbler inom offentlig sektor. Genom regelbunden dialog och samverkan har rådet blivit en viktig plattform för att driva den cirkulära omställningen framåt. Under 2026 planeras för två stora ramavtal inom möbler.

9 maj 2025
ESPR - liggande puff
Foto: TMF

Sedan starten av branschrådet har dialogen mellan leverantörer och offentliga upphandlare varit en nyckelkomponent i att driva den cirkulära omställningen framåt. Den möjliggör, inte minst, förutsättningar att få med både leverantörernas och kundernas perspektiv och därmed göra omställningen ändamålsenlig med relevanta krav i upphandlingsprocessen.

– Man brukar säga att 80 procent av en produkts klimatavtryck avgörs redan i designfasen. Därför, är det väldigt viktigt att det i offentlig upphandling kravställs utifrån till exempel materialval och möjligheten till uppgradering och återtillverkning. Funktionsupphandlingar kan också uppmuntra branschen till innovation och nya lösningar, säger Linda Löf, projektledare för möbler på TMF.

Caroline Tottie, kategoriansvarig för möbler på Adda, instämmer:

– Därutöver finns det ekonomi- och klimatbesparingar för den offentliga kunden att göra. Till att börja med att se över vad man redan har för produkter i sin organisation och vilka av dessa som kan vara värdefulla att bevara och förlänga livet på. Man bör även fundera på om det kan finnas återbrukade produkter på marknaden som kan motsvara behovet i sitt inredningsprojekt.

Under 2026 planeras två nya ramavtal för möbler från Adda. En stor del av dialogen har därför även handlat om den nya förordningen om utländska subventioner och offentlig upphandling (FSR-förordningen), och som kommer att påverka den ena upphandlingens tidsplan samt dess potentiella anbudsgivare.

Omställningen till cirkulär ekonomi innebär flera utmaningar - inte minst vad gäller att balansera kvalitetskrav med hållbarhetskrav.

– Producenterna står inför en våg av nya krav och regler från Bryssel de kommande åren. Genom att harmonisera kravställningen kan vi underlätta företagens övergång till cirkulära lösningar samtidigt som vi säkerställer att miljönyttan verkligen blir av. Det handlar inte bara om att ställa höga krav, utan också att skapa en förståelse för vad som är möjligt att uppnå. Vi behöver styra mer mot att se till kostnad över tid i stället för pris vid inköpstillfället. Det skulle leda till mer hållbara och långsiktiga investeringar, säger Linda Löf.

I samband med skapandet av branschrådet har det även fungerat som en plattform för att samla branschens synpunkter och omsätta dem till konkreta åtgärder.

– Vi annonserade en RFI (Request for Information) där flera aktörer i branschen fick möjligheten besvara flertalet frågor vi hade kopplat till upphandlingarna. Utifrån svaren har vi kunnat justera vår strategi i kravställningsarbetet. Att förstå detaljerna i de föreslagna EU-förordningarna hjälper oss att fokusera på rätt saker i upphandlingen – så att kraven blir både relevanta och realistiska för leverantörerna, säger Caroline Tottie.

Branschrådet menar att den cirkulära omställningen inte kan drivas av en enskild part - tvärtom är samarbete mellan flera aktörer inom både offentlig upphandling och näringsliv avgörande för att lyckas.

– Det handlar om att hitta balansen mellan realistiska och högt ställda krav som gör verklig miljönytta och företagens förmåga att leva upp till dem, samtidigt som den offentliga förvaltningen får tillgång till funktionella och hållbara möbler, säger Linda Löf.

Att bygga en långsiktig, tillitsfull relation mellan Adda och branschen är därför avgörande för driva arbetet framåt i den cirkulära omställningen.

– Att vi ses regelbundet ger kontinuitet och en drivkraft framåt i de frågor vi diskuterar. Vi lär känna varandra och är bara ett samtal eller mail bort mellan mötena. Det gör att vi snabbt kan agera på nya frågor eller utmaningar som dyker upp, säger Linda Löf.

Fotnot: Adda stöttar offentlig sektor - kommunder, regioner och offtentligt ägda bolag - genom ramavtal, kompetensutveckling och digitalisering.