NYHET - ARBETSMILJÖ

Krav på certifiering för pannoperatörer dras tillbaka

Arbetsmiljöverket drar tillbaka kraven på certifiering av pannoperatör. Det framgår i en ändringsremiss som myndigheten nu har gått ut med. ”En seger för medlemsföretagen”, säger TMF:s arbetsmiljöexpert Åsa Samuelsson.

21 december 2023
Åsa Samuelsson
Foto: Juliana Fälldin

- Det känns oerhört glädjande att vi nu fått gehör från myndigheten och att de insett att kraven var alldeles för långtgående och orimliga – både sett till utbildningskostnad och administrativ hantering. Det här är en seger för våra medlemmar och det är nog många som blir lättade nu, säger Åsa Samuelsson, rådgivare i arbetsmiljöfrågor på TMF.

Trä- och Möbelföretagen har under flera år försökt få Arbetsmiljöverket att ändra sig kring certifieringen, eftersom konsekvenserna skulle vara orimliga för såväl arbetsgivare som arbetstagare.

Den nya certifiering för pannoperatörer, som först var planerad att träda i kraft 2022 men sedan sköts fram till 1 december 2025, blir nu alltså inte verklighet.

- Att myndigheten backar är ett kvitto på att vi haft fog för vår kritik, kommenterar Gröna arbetsgivares arbetsmiljöexpert Camilla Backlund, som suttit med i utredningen för Svenskt Näringslivs räkning och jobbat mycket med frågan.

Läs mer om det slopade kravet

Myndighet skrotar förslag som skulle ha kostat företagen miljarder | Tidningen Näringslivet