NYHET - ARBETSMILJÖ

Förnyade arbetsmiljöföreskrifter i fokus på årets Säkerhetsdag

Drygt 200 personer deltog på Säkerhetsdagen den 30 november – ett årligt, digitalt arrangemang som genomförs av Trä- och Möbelföretagen (TMF) och Grafiska Företagen tillsammans med våra fackliga parter GS, Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna. En angelägen punkt på agendan var Arbetsmiljöverkets regelförnyelse där 67 föreskrifter sorterats ner till 15.

4 december 2023
kontorsarbete
Foto: Mostphotos

Arbetsmiljöverket har satt fokus på regelförnyelse för att det ska bli lättare att hitta, förstå och använda myndighetens regler samt för att ge stöd i ett arbetsliv som hela tiden förändras. Innehållsmässigt är de numera 15 föreskrifterna i stort sett desamma, men de är bearbetade och insorterade i en ny struktur. Huvudprincipen har varit att skyddsnivån inte ska sänkas och att kravnivån inte ska höjas.

Ett viktigt undantag är reglerna för byggherrar, projektörer och byggarbetsmiljösamordnare (AFS 2023:3), där det tillkommit förtydligande av ansvar och uppgifter - framför allt i de tidiga skedena av byggprocessen.
De nya reglerna har också digitaliserats vilket innebär att ska bli enklare att söka och hitta i dem.

Som punkt 2 på agendan under Säkerhetsdagen gav Bengt Järvholm, senior professor vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin/hållbar hälsa på Umeå universitet, en sammanfattning av kunskapssammanställningen ”Arbetsrelaterade dödsfall i Sverige”. Föredraget inkluderade insikter i hur man genom förebyggande åtgärder kan påverka den arbetsrelaterade ohälsan. Bland annat fick deltagarna värdefulla tips angående stress och skiftarbete.

Som avslutning presenterades de nya verktyg kring säkerhetskultur som finns på Prevents webbplats och som är framtagna av arbetsmarknadens parter. I materialet ingår en skrift om säkerhetskultur, en steg för steg-guide för hur du kan stärka säkerhetskulturen hos er samt diskussionsfilmer. Det finns också en kostnadsfri webbenkät.
Läs mer om Säkerhetskultur (prevent.se)

- Det var verkligen roligt att Säkerhetsdagen lockade så stort intresse från våra medlemsföretag, säger Åsa Samuelsson, rådgivare inom arbetsmiljö för TMF samt Grafiska Företagen. Inte minst blev det en matnyttig dag där alla kunde ta med sig någon del för att förbättra arbetsmiljön på hemmaplan; både för de som är långt fram i sitt arbete med ett systematiskt arbetsmiljöarbete eller de som ligger lite tidigare i fasen.

- Jag tror inte jag var ensam om att uppskatta den grundliga genomgång av Arbetsmiljöverkets regelförnyelse vi fick. Att sedan avsluta med tips kring ett praktiskt verktyg om säkerhetskultur gav förhoppningsvis deltagarna ytterligare energi och kunskap att arbete vidare mot en förbättrad arbetsmiljö.