NYHET - KOMPETENSFÖRSÖRJNING

Genomslag för TMF i Skolverkets planeringsunderlag

Det blir allt svårare för näringslivet att hitta rätt kompetens. Skolan har som uppgift att utgöra en bas för kompetensförsörjning – men dagens utbildningsutbud matchar inte behoven. Nu presenterar Skolverket ett regionalt planeringsunderlag för dimensionering av utbud och utbildning. TMF välkomnar förslagen och är stolta över påverkansgenomslaget.

31 oktober 2023
Foto: Juliana Fälldin

– Det här har varit vår linje sedan före 2006. Vi har uttryck den allt tydligare över tid och det har på senare år även varit Svenskt Näringslivs linje. Det är positivt att få genomslag även om det borde ha varit uppenbart att kommunerna inte har klarat dimensioneringen och matchningen under många år, säger TMF:s kompetensförsörjningsexpert Henrik Smedmark. 

I Skolverkets planeringsunderlag fastställer man bland annat att dagens utbildningsutbud inte matchar behoven på arbetsmarknaden. Framför allt råder det stor brist på yrkesutbildade i stora delar av landet. Det saknas även kunskap hos elever om vilka utbildningsvägar som finns.  

– Vi på TMF arbetar aktivt med att öka kännedomen om de yrkesförberedande program som finns inom trä- och möbelindustrin, och där behovet är stort. Om näringslivet ska förbli konkurrenskraftiga krävs det att fler elever vägleds till att välja de utbildningar som leder till jobb, säger Henrik Smedmark.


Läs mer om TMF:s arbete för en förbättrad kompetensförsörjning:

Bättre yrkesutbildning och fler utbildningsplatser i regeringens budget 

"Yrkeshögskolan får inte konkurrerar bort de nationella programmen"