NYHET - BYGGANDE, DÖRRAR & FÖNSTER, KÖK & BAD & TRÄHUS

TMF om varselstatistiken: ”Slår mot underleverantörer”

Majoriteten av landets småhustillverkare har varslat personal om uppsägning och nu slår minskade orderingångar och stor osäkerhet bland köpare mot flera led. Det uppger Trä- och Möbelföretagen (TMF) för Ekot. Hittills har cirka 350 varsel om uppsägning lagts hos underleverantörer till hustillverkare, vilket är en direkt konsekvens av det minskade byggandet i landet.

11 april 2023
trä
Foto: Shutterstock

– Byggs det ingenting, och byggs det inga bostäder så säljs det färre golv, det säljs färre fönster och dörrar och det säljs färre kök och badrum. Det ser vi nu också i varselstatistiken, säger David Johnsson, vd på Trä- och Möbelföretagen. 

Som följd av att det blivit tvärstopp i försäljningen av småhus i landet har även tillverkare av golv, fönster och dörrar påverkats och det har nu lagts flera varsel om uppsägning av personal. Även ett okänt antal visstids- och bemanningsanställningar har avslutats.

– Vissa av våra underleverantörer har fått betydligt mindre inkommande ordar. Både från oss husleverantörer och privatpersoner. De två tillsammans gör att vissa av våra underleverantörer har fått varsla personal, säger Frida Scherdén, vd Eksjöhus.

Lyssna på hela inslaget i Ekot

Lyssna också på: "Tvärstopp för småhustillverkarna – fler varsel befaras"