NYHET - BYGGANDE, TRÄHUS & BOSTADSPOLITIK

TMF:s Gustaf Edgren om den dystra småhusprognosen: ”Historiskt låga siffror”

Under tisdagsmorgonen presenterade TMF årets första Trähusbarometer som visar på närmast rekordlåga siffror för trähusbyggandet 2023. Högra räntor, inflation och skenande energipriser har skapat stor osäkerhet hos köparna och orderingångarna har minskat kraftigt: ”Det svider och det är tungt men vi kommer resa oss”, säger Gustaf Edgren, projektledare på TMF till P4 Jönköping.

21 mars 2023
Gustaf Edgren
Foto: Juliana Fälldin

Så sent som i höstas gjordes bedömningen att antalet påbörjade småhusbyggen 2023 skulle landa på låga 10 500 stycken – dagens prognos ser allt dystrare ut och siffran sätts till 7 500 stycken.

– Det här slår mot hela bostadsbranschen. Jag får nästan gå tillbaka till 90-talet för att se den starka nedgången. När det gäller oss så handlar det om att övervintra 2023. Det kommer vara ett mycket tufft år med den låga orderingång vi ser nu, säger Joakim Henriksson, vd för OBOS Sverige.

Trots att det ser mörkt ut för husföretagen just nu så är Gustaf Edgren optimist och ser framför sig att branschen kommer att resa sig.

– Det svider och det är tungt och det är sorligt med flera varsel. Men det kommer att vända. Det är bara en fråga om hur lång tid det här tar, säger han.

Lyssna på intervjun med P4 Jönköping