NYHET - MÄSSA, PRISER & UTMÄRKELSER & MÖBLER

Massproductions – dubbla vinnare i premiärupplagan av Scandinavian Design Awards

Massproductions nådde dubbel framgång när det nyinstiftade priset Scandinavian Design Awards presenterade vinnarna i Blå Hallen i Stadshuset den 6 februari – kvällen innan årets Stockholm Furniture Fair. Designföretaget tog hem såväl Årets Möbel - 4PM schäslong och Self Build, av Chris Martin - som priset Årets producent.

6 februari 2023
Chris Martin/Magnus Elebäck, Massproductions.
Foto: Massproductions

De åtta priskategorierna var Årets Arkitektur, Årets Möbel, Årets Inredningsdetalj, Årets Designer, Årets Trädgårdsdesign, Årets Producent, Årets Rising Star samt Årets Hållbarhetspris. Vinnarna visas också i en kurerad utställning på Stockholm Furniture Fair 7-11 februari.

Se här lyder juryns motiveringarna för Massproductions två priser:

Årets Möbel 2023
4PM schäslong och Self Build av Chris Martin för Massproductions

Värdet av att själv ha skapat någonting är svårförnekat. Det faktum att Chris Martin och Massproductions, enligt Enzo Maris tradition, har formgivit en enkel men vacker fåtölj för vem som helst att bygga och vidareutveckla till en unik möbel, är helt enkelt briljant. Ser vi möjligen den nya generationens arbetsstol?

Årets Producent 2023
Massproductions

En streetsmart tonåring, fast besluten att göra saker på sitt sätt. Massproductions kombinerar hög designnivå med mod och skarp affärsmässighet. Sedan starten 2009 har de stått på sig och envist drivit sin linje, utan att ge efter för snabba trender. Med hållbar produktion och kvalitet i grunden har de full kontroll över hela sin värdekedja – från första designidé till slutförpackning.

Ännu ett TMF-företag, Fiskarhedenvillan, var nominerad i kategorin Årets hållbarhetspris för sin satsning med Villa Zero, men det priset gick istället till norska Vestre för deras uppmärksammade möbelfabrik The Plus.
Vestre kunde – i likhet med Massproductions – fira dubbelt eftersom de även vann för Årets Arkitektur - The Plus, Magnor, Norge av BIG (Bjarke Ingels Group)

Om Scandinavian Design Awards
Priset är ett samarbete mellan förlaget It Is Media och Stockholm Furniture Fair. Förlaget It Is Media har tidigare stått bakom utmärkelsen Swedish Design Awards by Rum, som tilldelats svenska formgivare och arkitekter i 10 år. Stockholm Furniture Fair har i sin tur stått bakom Editors Choice Awards. Nu initieras ett samarbete för att möjliggöra mer tyngd och substans till såväl priserna som pristagarna. Målet är att skapa ett stort gemensamt pris utifrån en stark plattform med internationell utblick. Tillsammans görs en kraftsamling för att stärka och sporra designbranschen och stötta både kreatörer och företag.

Årets jury:
En namnkunnig jury från arkitektur- och designbranscherna i Sverige, Norge, Danmark och Finland har utsett vinnarna. Juryn består av en noggrant selekterad grupp, samtliga praktiserande inom respektive yrkeskategori där de har gedigen erfarenhet. Juryns ordförande är arkitekturhistorikern och författaren Martin Rörby.

Läs pressmeddelande om Scandinavian Design Awards.
Vinnarna av Scandinavian Design Awards 2023 | Stockholmsmässan (mynewsdesk.com)

Följ gärna Scandinavian Design Awards på instagram: @scandinavian.design.awards.