DEBATT - NÄRINGSPOLITIK, BYGGANDE & TRÄHUS

Uppdrag till nye bostadsministern: ”Satsa på småhus i framtida bostadsbyggandet"

En småhussatsning för att motverka fallet i bostadsbyggandet som nu inletts skulle rädda många jobb och stabilisera svensk ekonomi. Det skriver David Johnsson, vd på Trä- och Möbelföretagen (TMF), och Gustaf Edgren, bostadspolitisk expert på TMF, i ett debattinlägg med adress till nye bostadsministern Andreas Carlson (KD).

20 oktober 2022
Andreas Carlson (KD), bostadsminister
Foto: Pressbild, regeringen.

Utdrag ur debattinlägget:

”Det är hög tid att ta krafttag i den insomnade bostadspolitiken – den nya regeringen har alla möjligheter till ett bostadspolitiskt reformarbete, ett viktigt led i att uppnå både integrations- och hållbarhetsmål. TMF, Trä- och Möbelföretagen, har nyligen lanserat ett bostadspolitiskt program – med åtskilliga förslag för bostadsminister Andreas Carlson (KD) att omedelbart ta vidare.

…. I valrörelsen lyste bostadsfrågan med sin frånvaro till förmån för en rad populistiska utspel som skulle få ordning på Sverige. När dammet nu lagt sig och arbetet med budgeten tar vid är det hög tid att ta tag i bostadspolitiken på allvar.

…. Med Tidöavtalet har den nya regeringskonstellationen deklarerat att reformer som bidrar till breddat bostadsägande ska genomföras och det förpliktigar. För att få ordning på bostadspolitiken behöver framför allt småhusbyggandet öka. Boende i småhus ger trygghet, tillit och låga boendekostnader över tid. Det är inte konstigt att 7 av 10 vill bo i småhus. Här har bostadsministern lysande tillfälle att visa god vilja - ett första initiativ kan vara att ge länsstyrelserna i uppdrag att inventera förutsättningarna för ett ökat småhusbyggande i landets alla kommuner.”

Läs hela debattinlägget i Altinget.