NYHET

BRANSCHPROFILEN: Hans Pettersson, Bålsta Snickerifabrik

Bålsta Snickerifabrik (BSF) – mellan Stockholm och Enköping - har förhoppning om att rekrytera medarbetare framöver. Kompetensprofilen är dock inte så nischad som man kan tro. ”När vi anställer nya medarbetare är det viktigaste att hitta någon som är ambitiös och verkligen intresserad av att lära sig jobbet. Vi har större behov av personer med datorvana än av finsnickare, säger Hans Pettersson, delägare och produktionschef.

13 juni 2022
Hans Pettersson, Bålsta Snickerifabrik
Foto: Sören Karlsson

Text/bild: Sören Karlsson

Företaget har i dagsläget 10 medarbetare. Går utvecklingen den väg man hoppas på kommer antalet att öka.

- Men vi är förstås väl medvetna om att det är otroligt svårt att få tag på lämpliga personer att anställa, konstaterar Hans Pettersson.

En framkomlig väg under de senaste åren har varit att anlita rekryteringsföretag. Inte sällan har medarbetarna därifrån så småningom istället fått BSF som arbetsgivare.

Planmöbler – gemensam nämnare

Planmöbler är den gemensamma nämnaren för det som tillverkas hos Bålsta Snickerifabrik. Det handlar i huvudsak om skåp till skolor och förskolor, om köksluckor och om butiksinredningar. Leveranserna kan ske i form av färdigmonterade produkter men också som platta paket.

För att klara sig i denna kraftigt prispressade nisch har BSF genom årens lopp satsat stort på maskininvesteringar.

- Det ger oss bästa möjliga effektivitet och dessutom en hög precision i tillverkningen, betonar Hans Pettersson.

Aktuellt just nu är en utbyggnad av produktionslokalerna med 400 kvadratmeter. I detta nya utrymme kommer det att finnas ett plocklager för plywood- och spånskivor. Innan året är slut ska allt vara på plats.

Skickliga medarbetare

Trots en långt utvecklad rationalisering med en högklassig maskinpark behöver Bålsta Snickerifabrik skickliga medarbetare även i fortsättningen. För Hans Pettersson är det en gåta varför det är så svårt att locka unga till branschen.

- Det kan bero på okunskap. Jag vet uppriktigt sagt inte. Många tror kanske att arbetsmiljön här är smutsig och bullrig. Det finns fördomar. Frågan är hur vi ska få fram nya guldkorn, nya medarbetare, poängterar Hans Pettersson.

Han tror att en bättre samverkan mellan skolan och företagen skulle kunna ge lite draghjälp. Hans Pettersson blickar tillbaka på sin egen gymnasietid i Uppsala i början av 1980-talet.

Populärt bli slöjdlärare

- Då var det väldigt populärt att bli slöjdlärare. Intagningskraven var höga. Jag hade bra betyg men det var ändå med nöd och näppe som jag kom in på den trätekniska utbildningen.

Hans Petterssons sammantagna bild av framtiden för Bålsta Snickerifabrik är hur som helst relativt ljus.

- Det finns positiva vibbar. Företaget klarar stora jobb med korta leveranstider och hög kvalitet. På sistone har det kommit flera intressanta förfrågningar. Jag räknar också med att vi kan få nya uppdrag när produktion i exempelvis Baltikum flyttas hem till Sverige, säger Hans Pettersson.