NYHET - KOMPETENSFÖRSÖRJNING

”Tio års påverkansarbete har gett utdelning”

Onsdagen den 6 april röstade en stor majoritet i riksdagen för den lagda propositionen om att återinföra den grundläggande högskolebehörigheten. ”Tio års påverkansarbete har gett utdelning” säger TMF:s kompetensförsörjningsexpert Henrik Smedmark i en kommentar.

7 april 2022
”Tio års påverkansarbete har gett utdelning”
Foto: Mostphotos/Juliana Fälldin

- Riksdagen beslut om att återinföra högskolebehörighet på gymnasiets yrkesprogram innebär att elever på progammet får högskolebehörighet utan att välja extra kurser. Eftersom detta har varit något som fått elever, föräldrar och andra att tveka inför yrkesprogram ser vi beslutet som viktigt för att öka yrkesprogrammens attraktivitet. Gymnasial yrkeskompetens är väldigt viktigt för våra medlemsföretags kompetensförsörjning. I mer än hälften av rekryteringarna är det den bakgrund som önskas.

- Redan ett år efter införandet nuvarande skollag, 2011, uppmärksammade TMF att både söktryck och förkunskaper sjönk på de utbildningar som är viktiga för våra företag. Det blev startskottet för en påverkansinsats där vi samverkade med övrig industri och med tiden hela Svenskt Näringsliv och i onsdags gav tio års påverkansarbete utdelning.