DEBATT - KOMPETENSFÖRSÖRJNING

”Unga pressas att välja bort yrkesprogrammen”

Nu öppnar ansökan till gymnasievalet och de högskoleförberedande programmen väntas fortsätta öka i popularitet, medan yrkesprogrammen får allt färre sökande. Samtidigt satsar inte kommunerna på yrkesprogrammen, utan vi ser snarare en ökning av nedlagda program. Detta kommer i sin tur, på sikt, att slå hårt på Sveriges ekonomi och tillväxt, säger Henrik Smedmark, utbildningsexpert, Trä- och Möbelföretagen, TMF, i ett debattinlägg i Byggindustrin.

26 januari 2022
DEBATT: "Gymnasiets yrkesprogram har för låg status"
Foto: Juliana Fälldin

"Det är klart att för elever som har en tydlig bild av sina framtida studier, med motivation att gå vidare direkt från gymnasiet till högskolan, är ett högskoleförberedande program ett bra val., För alltför många elever innebär dock tyvärr dessa program något av en återvändsgränd.

En statlig utredning, planerings- och dimensionerings-utredningen, visar tydligt att elever som inte väljer att studera vidare får såväl tryggare jobb som högre lön genom att välja ett yrkesprogram. Tittar vi särskilt på elever som inte har toppbetyg i grundskolan är denna skillnad ännu större. För kommuner innebär en yrkesutbildning att den nybakade studenten snabbt kommer in i arbetslivet och betalar skatt, ofta på orten. För de elever som vill behålla många dörrar öppna och ha möjlighet att studera vidare utan att komplettera alltför mycket på komvux finns rätten att läsa in högskolebehörighet även på ett yrkesprogram. Däremot kan det vara svårt att få möjlighet att lära sig ett praktiskt yrke efter gymnasiet."

Läs hela debattinlägget på byggindustrin.se.