NYHET - MÖBLER

”Småföretagarperspektivet ligger mig extra varmt om hjärtat”

För två år sedan lyfte TMF fram Malin Hedlund som ”branschprofil” i ett webbreportage. Då firade Dalaföretaget Säters Snickerifabrik 75 år. Två år senare tar nu vd:n och delägaren plats i TMF:s styrelse där framförallt utbildningsfrågor och småföretagarperspektivet ligger Malin varmt om hjärtat.

5 maj 2021
”Småföretagarperspektivet ligger mig extra varmt om hjärtat”
Foto: Sören Karlsson

- Företaget har förändrats mycket sedan jag började här. Då var vi sju-åtta anställda mot 25 idag. Då svarade renoveringar av kulturbyggnader för halva omsättningen. Nu står nytillverkning för nästan allt, berättar hon.

Säters Snickerifabrik har två affärsområden, ett för specialsnickerier och ett för säkerhetslösningar. Fönster, dörrar och inredningar dominerar inom området specialsnickerier. Mindre och medelstora byggbolag, Statens Fastighetsverk, fastighetsägare och arkitekter är de viktigaste kunderna. De flesta uppdragen finns i Mälardalen med Stockholm som tyngdpunkt.

Säkerhetslösningar har under de senaste tio åren tagit en allt större del av utvecklingsarbetet och produktionen på företaget.

2016 flyttade företaget från Säter till grannkommunen Hedemora.

Hur präglad är du av Dalarna – ett landskap du växt upp i och varit trogen hela ditt arbetsliv?
- Vi är arbetsamma i Dalarna. Vid bekymmer kavlar vi upp armarna och jobbar lite till.

Vilka egenskaper vill du lyfta fram i din vd-roll?
- Se lösningen i stället för problemet. Jag skulle också säga att jag är en lyssnande vd.

Vilka frågor kommer du framförallt att brinna för i ditt styrelsearbete?
- Jag är ödmjuk inför uppdraget och känner att jag ska arbeta in mig i de frågor som just nu är aktuella. Men det som ligger mig lite extra varmt om hjärtat är utbildning och småföretagarperspektivet.

Vilka är dina främsta tips till en företagare inom trä- och inredningsindustrin?
- Jag har sagt det i många år nu - träindustrin har framtiden för sig. Vi jobbar med ett miljövänligt och ett förnybart material, vi har möjligheten att vara kreativa varje dag. Vi måste bara se till att värdesätta oss ordentligt.

Nämn något många inte känner till om dig.
- Jag har en tvillingsyster, och vi är väldigt lika. Det gör att vi är vana att heja på många trevliga människor som vi inte känner.

Bakgrund/fakta

  • Malin Hedlund, vd på Säters Snickerifabrik AB, och en av delägarna.
  • Gick på ekonomiprogrammet på Martin Koch-gymnasiet i Hedemora och fick jobb på ekonomiavdelningen på Säters Snickerifabrik direkt efter examen. Sedan har Malin Hedlund avancerat steg för steg hela vägen upp till posten som vd.
  • Säters Snickerifabrik är ett familjeföretag med ett antal generationer hos några av de anställda. Tommy Andersson, majoritetsägare och 3:e generationen snickare är en av dem, medan montagechefen – som jobbar i Stockholm – är 5:e generation i Dalaföretaget.