DEBATT - KOMPETENSFÖRSÖRJNING

DEBATT: Industrirådet: "Ompröva urvalsreglerna för komvux och yrkesvux"

Vi uppmanar utbildningsministern att ompröva beslutet om urvalsreglerna för komvux och yrkesvux. Möjligheten till yrkesväxling och livslångt lärande måste bli verklighet, skriver Industrirådets arbetsgrupp för kompetensförsörjning, däribland TMF:s Henrik Smedmark, i ett debattinlägg på Altinget.se.

4 mars 2021
DEBATT: Industrirådet: "Ompröva urvalsreglerna för komvux och yrkesvux"
Foto: Rob Lambert, Unsplash

Utdrag:

"Nyligen presenterade regeringen de nya urvalsreglerna för komvux och yrkesvux. Vi, parterna inom industrin, är positiva till att kompetensförsörjning blir ett nytt mål för den kommunala vuxenutbildningen men vi är oroade av den prioritetsordning som nu föreslås. Därför uppmanar vi regeringen att ompröva beslutet."

"Industrin genomgår just nu en av sina största förändringsprocesser. Automation, AI, additiv tillverkning, grön omställning och cirkulär ekonomi är för många modeord. För industrin är det på riktigt. Det medför stora förändringar på arbetsmarknaden med stora behov av omskolning och uppdatering av kunskaper som konsekvens. Samtidigt råder det redan nu stor brist på personer med industrirelevant utbildning. Därför måste möjligheten till yrkesväxling och livslångt lärande bli verklighet."

Läs hela debattinläggetAltinget.se.