NYHET - MÖBLER

Horreds Möbel expanderar 2021

Mellan Varberg och Borås finns ett lysande undantag från en oskriven regel. Den som säger att i kristider ska man vänta med investeringar, krympa utgifter och avvakta med stora beslut. För mitt i en pandemi tvekar inte Horreds Möbel att välja en annan väg. Investering på 24 miljoner kronor är den största i företagets historia.

28 januari 2021
Horreds Möbel expanderar 2021
Foto: Pressbild

Vd Per-Ola Johansson ger lite bakgrund till företagets framtidsfokus:

— När min farfar Sven som 25-årig finsnickare startade företaget 1936 var han formad av det karga landskapet kring Horred. Att vara uthållig och se möjligheter präglade honom och hans affärsidé. Man ska ta till vara vad naturen erbjuder och göra det så bra som möjligt. En Horreds-möbel skulle enligt farfar "hålla en hel livstid". Jag kan säga att Svens arv lever vidare i företaget, i allra högsta grad.

Högt upp på önskelistan
Enligt Per-Ola är denna positiva inställning ett viktigt DNA i företagets kultur. Att se möjligheterna och att göra det man är duktig på så bra man bara kan. Företagets tilltagna investering är helt i linje med detta arv.

– För några år sedan såg vi oss om efter möjligheter att effektivisera vår kundorderstyrda produktion av våra designmöbler för kontor och arbetsrelaterade mötesplatser. Högt upp på önskelistan fanns en sprutautomat. Vi behövde få ett bättre flyt i måleri och lackering och ville samtidigt öka vår flexibilitet och möjlighet till ännu större kundanpassning. I vår research av marknad, tillverkare och färgproducenter fastnade vi för en sprutautomat, men fann mer än så.

Olika behov, samma lösning
Det skulle visa sig att kökstillverkaren Epoq samtidigt närmade sig sprutautomater, från ett helt annat håll. Epoqs kök säljs genom Elgiganten och har en produktion av ca 24 000 köksinredningar per år. Epoq letade nu efter en ny kvalitetstillverkare av luckor, låd- och dörrfronter till sina kundorderstyrda köksinredningar som finns i 26 olika kulörer. I skärningspunkten mellan två olika behov uppstod samförstånd.

– Ja, det blev en nätt komplettering med ytterligare två stora maskiner; en såg och en CNC-maskin samt ett automatiserat plattlager. I meter räknat blir det en produktionsyta på nästan 1100 kvadratmeter. Med denna investering tar vi hela företaget till en ny nivå. Dessutom ökar vi vår flexibilitet och produktionskapacitet för fler kvalitets- och miljömedvetna kunder.

Att gräva där man står
Familjeföretaget Horreds Möbler är stolt över sitt lokala patos och starka miljöengagemang och att man grävt där man stått i gott och väl 85 år.

– Idag når vi slutkund på sju europeiska marknader inom 24 timmar med vägtransport. Vår leveranssäkerhet
prickar 96-97% och vi lämnar 10 års garanti på våra produkter. Antalet reklamationer inklusive tranportskador brukar bli knappt 300 per år. I någon mån har vi alltså lyckats att hittills uppfylla farfars ambition att en möbel från Horreds ska hålla en hel livstid. Vår storsatsning gör att vi trots allt kan se bortom den globala krisen. Vi väljer att se ljuset i tunneln och fortsätter att långsiktigt stärka vår premiumposition, samtidigt som vi radikalt breddar vårt kunderbjudande. Det nya året har med andra ord gett vår möbelfabrik en flygande start.

Källa: Pressmeddelande