NYHET - MÖBLER

Utbildning vässar Swedeses produktion

När Corona slog till valde möbelföretaget Swedese att utbilda personalen - med hjälp av de stödpaket som erbjuds. Effekten har blivit att produktionen vässats.

1 september 2020
swedese
Foto: swedese

– Vi såg pandemin som ett startskott för att komma igång med en långsiktig utbildningsplan för att öka kompetensen i produktionen. Många som jobbar hos oss har lång erfarenhet, men alla har inte den teoretiska grunden, säger Tobias Jansson, produktionschef på Swedese till NTT.

– Vi är väl medvetna om att vi måste jobba strategiskt med kompetensutveckling, men har haft svårt att hitta rätt tillfälle eftersom produktionen är i full drift hela tiden. När korttidsarbetet infördes, och Tillväxtverket uppmuntrade företag att jobba med utbildning, kändes det självklart för oss att ta det här steget

Bolaget och Träcentrum hittade tillsammans ett upplägg för en första utbildningsomgång inom ramen för projektet Kompetens för alla - anpassad efter Swedeses behov. Utbildningen är uppdelad i fem områden; Arbetsmiljö & säkerhet, mätteknik, ritningsläsning, materiallära samt underhåll och kvalitet.

Fakta/ - Kompetens för alla
Kompetens för alla är ett projekt som finansieras av Europeiska socialfonden med ca åtta miljoner kronor från 2018-2020. I projektet ingår 35 småländska träföretag som fått en unik möjlighet till kompetensutveckling för framtida utmaningar. Bakgrunden till projektet är att träindustrin i Småland står inför stora utmaningar och behöver börja arbeta strategiskt med sin långsiktiga kompetensförsörjning.

Källa: NTT