NYHET - IMMATERIALRÄTT

"Med ett designskydd blir hanteringen oerhört mycket enklare när det händer"

Designskydd eller mönsterskydd är ett sätt att skydda utseendet på dina produkter så att ingen annan har rätt att kopiera dem. Möbeldesigner och vd:n Johan Lindau på Blå Station berättar för Verksamt.se hur de resonerar kring att skydda sina produkter.

3 augusti 2020
blå station
Foto: Fåtöljen Lucky Lounge, Blå Station, designer Luka Stephan.

– Våra möbler håller hög kvalitet och är uttänkta in i minsta detalj. Men marknaden för billiga produkter i låg kvalitet är tyvärr stor. Vi blir kopierade hela tiden av producenter i både Europa och USA, som producerar kopior i låglöneländer, i sämre kvalitet och till mycket lägre pris. För en oinsatt konsument kan det vara svårt att se skillnad vid en första anblick. Det finns två sorters plagiatörer: dels de som vill göra en "riktig" kopia men till billigare pris. Dels de som förändrar någon liten detalj eller mått och hävdar att det är en helt annan produkt, fast det är tydligt att de kopierat oss rakt av.

Med designskyddet kan Blå Station visa att designen är deras, att de var först och att de som plagierar gör sig skyldiga till intrång i mönsterrätten. Johan tror framför allt att designskyddet avskräcker från plagiat och rekommenderar definitivt andra formgivare att skydda sina produkter.

Läs hela artikeln på Verksamt.se.