NYHET - DÖRRAR & FÖNSTER

BRANSCHNYTT: Lingbo Kulturfönster utvecklar nya produkter

För ett och ett halvt år sedan köpte Thomas Liw företaget Lingbo Kulturfönster utanför Ockelbo från Svenska Fönster. Nu investerar han stort i avancerade maskiner och verktyg. -Vi håller på och utvecklar nya produkter. Mer än så vill jag inte avslöja i dagsläget, säger Thomas Liw.

23 juni 2020
lingbo
Foto: lingbo

Av Sören Karlsson

Han var själv anställd på Svenska Fönster i Edsbyn under många år.

- Det var ett naturligt steg att knoppa av den här verksamheten. Jag ser en positiv framtid, men det krävs rejäla investeringar, betonar Thomas Liw.

Det handlar om närmare sju miljoner kronor för att anpassa fabriken till de nya produkterna och för att effektivisera produktionen totalt sett. Traditionella träfönster tillsammans med fönsterdörrar till både äldre och moderna hus dominerar dagens tillverkning. Försäljningen sker i huvudsak genom byggvaruhandeln och direkt till ett antal småhusfabriker.

Lingbo Kulturfönster har drygt 20 anställda. Om de nu aktuella satsningarna medför nyanställningar vet inte Thomas Liw med säkerhet.

- Faller allt väl ut kan vi behöva några medarbetare till, men det är omöjligt att lova någonting.

Att hitta den rätta kompetensen har så här långt inte varit alltför svårt. Träbearbetning har gamla traditioner i bygden. Det underlättar. Lingbo Kulturfönster har rötter tillbaka till 1890-talet. Under en period fanns det till och med en yrkesskola med snickeriinriktning i samhället.

- Vi har faktiskt en tågstation alldeles i närheten av fabriken. Det gör det möjligt att pendla både från Gävle och Bollnäs, säger Thomas Liw.