NYHET - HÅLLBARHET

Stor enighet om potentialen i cirkulära affärsmodeller

Potentialen i cirkulära affärsmodeller är stor, för att inte säga enorm. Det rådde det bred enighet om under TMF:s panelsamtal i anslutning till Stockholm Furniture & Light Fair. ”Så gör vi svensk möbelindustri mer cirkulär” var det övergripande temat.

5 februari 2020
panelsamtal
Foto: TMF

Av Sören Karlsson

- Det händer just nu väldigt mycket på det här området. Branschen går från retorik till praktik. Som jag ser det ligger möbelindustrin före många andra branscher. Redan på ritbordsnivå tar företag höjd för en anpassning till den cirkulära ekonomin, betonade Robin Ljungar, hållbarhetschef på Trä- och Möbelföretagen.

Helena Lidenfors Åberg, hållbarhetschef på Offecct AB i Tibro, var inne på precis samma linje.

- Utgångspunkten är att produkten ska leva ett långt liv. Det tänkandet måste finnas med redan på designstadiet. Vi behöver välja en ren råvara lämpad för att cirkulera och spillet från produktionen ska gå att utnyttja för nya produkter, fastslog hon.

Erik Gravenfors är strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen. Hans bedömning var att utvecklingen går i rätt riktning.

- Men vi är inte framme än på länge och det går absolut inte att sänka garden.

Som något grundläggande lyfte Erik Gravenfors fram betydelsen av detaljerad information om möblernas beståndsdelar.

- Glöm inte att 80 procent av miljöpåverkan avgörs på designstadiet. Materialvalet är A och O, deklarerade han.

Magnus Ek är riksdagsledamot för Centerpartiet och miljöpolitisk talesperson med ansvar även för cirkulära affärsmodeller. Han framhöll att den cirkulära ekonomin har en gigantisk potential.

- Hittills har vi bara skrapat på ytan. Det är en jättelång väg kvar och här ingår också att utveckla helt nya affärsmodeller, menade Magnus Ek och apostroferade kommuner och offentlig sektor i övrigt som möjliga pådrivare och värdefulla kravställare.

Hanna Lindén, delprojektledare för Vinnovas arbete med cirkulära möbelflöden, efterlyste ett agerande som öppnar vägen för att produkterna cirkulerar tre eller kanske fyra gånger.

- Då måste informationen om de ingående beståndsdelarna bli mycket tydligare. Återbruket kräver också att det finns klara anvisningar om hur montering och demontering ska ske. Nu är den informationen oftast mycket svårtillgänglig. Det kan finnas anledning att undersöka om man kan certifiera personer i det här sammanhanget, personer som har de kunskaper som behövs för att klara ett återbruk, föreslog hon.

Flera av deltagarna i samtalet om den cirkulära ekonomin ville se ett nära samarbete mellan olika parter och intressenter.

- Den här omställningen är inget man gör på egen hand. Vi måste samarbeta, poängterade Helena Lidenfors Åberg.

- Fokusera på kundnyttan och på samverkan, uppmanade Robin Ljungar.