DEBATT - KOMPETENSFÖRSÖRJNING

DEBATT: "Kraftsamla kring yrkesutbildningen"

Gymnasial yrkesutbildning den vanligaste utbildningsnivån som företagen letar efter när de ska rekrytera. Men efter två år med svag uppgång, minskade andelen elever som sökte ett yrkesprogram i första hand i höstas. Mer behöver göras för att öka yrkesprogrammens status och attraktionskraft, skriver företrädare för tolv bransch- och arbetsgivarorganisationer - däribland TMF:s Henrik Smedmark.

14 februari 2020
DEBATT: "Kommunerna har misslyckats med yrkesutbildningen"
Foto: Sören Andersson

"Yrkesskickliga medarbetare från gymnasiets yrkesprogram är en förutsättning för att våra företag ska vara konkurrenskraftiga och för att fortsatt säkerställa svenskt välstånd.

För att öka attraktionskraften och vända trenden behövs bland annat: 2800 poäng och högskolebehörighet på yrkesprogrammen, Bättre samverkan mellan skolor och branscher samt Arbetsmarknadskunskap (framtidsval) i grundskolan."

Läs hela debattinlägget.