Swedish Design Moves - Paris 2019

SWEDISH DESIGN MOVES PARIS
Foto: TMF

Swedish Design Moves, regeringsinitiativet som ska stärka Sverige som designland, sätter de kommande månaderna sin prägel på och i Paris. I samarbete med Svenska institutet i Paris storsatsar man på nutida svensk design och bland aktörerna finns DUX, Edsbyn, Gärsnäs, Massproductions och Stolab.

Målet är att öka det internationella intresset för svensk design, mode och arkitektur, vilket ska leda till ökad turism och export och stärka Sverige som designdestination.

Swedish Design Moves medverkar på ett antal designarenor under projekttiden; Stockholm Design Week och Stockholm Furniture Fair, Salone del Mobile i Milano samt events i Paris och Tokyo.

Swedish Design Moves Paris - Svensk design lyfts med dubbla utställningar

För två år sedan återinvigdes Svenska institutet i Paris efter en omfattande renovering av de publika ytorna. Nu renoveras institutets sex gästlägenheter för att ytterligare stärka designprofilen i det anrika kulturhuset. Gästlägenheterna, som nu visas för allmänheten för första gången, är en del av den femåriga utställningen Hem x 6.

Invigningen av de nyinredda gästlägenheterna som sker i september 2019 utgör startskottet för Swedish Design Moves Paris, en säsong med nutida svensk design och hantverksskicklighet för den franska allmänheten. Utöver utställningen av gästlägenheterna, Hem x 6, visas även Nationalmuseums utställning, Designprocesser, som synliggör skapandeprocessen från material till föremål.
Nationalmuseum, Statens fastighetsverk, Beckmans Designhögskola, Paris College of Art och ett antal svenska företag och formgivare har bidragit till att fylla kulturhuset med design präglad av hållbarhet, innovation och kvalitet i alla led.

Swedish Design Moves Paris har initierats av Svenska institutet i Paris i samarbete med Team Sweden Paris (Visit Sweden, Sveriges Ambassad i Frankrike, Business Sweden, Svenska handelskammaren) och med stöd av Designprogrammet Swedish Design Moves.

- Att visa nya sidor av svensk design internationellt kan inspirera till att vilja besöka Sverige och ta del av svensk kreativitet och innovation. Vi i Designprogrammet är stolta över att vara en del av att visa upp kreativa svenska designers för en fransk publik", säger Michael Persson Gripkow, projektledare för Designprogrammet på Visit Sweden.

HEM x 6; svensk inredning flyttar utomlands - 8 september-13 oktober, onsdag-söndag kl 12-18

I Svenska institutets 1500-talsbyggnad, Hôtel de Marle, finns sex gästbostäder som varje år lbir ett uppskattat tillfälligt hem för 80–100 svenska forskare, kulturarbetare och konstnärer. Gästbostäderna har nu renoverats för att spegla svensk design och hantverk – enligt sex olika tolkningar av uttrycket "hem". Svenska institutet i Paris har gjort det konstnärliga urvalet av företag som deltar i utställningen, och de sju huvudutställarna har valt sina respektive formgivare:

• Carl Malmsten AB – Anna Kraitz
• TEA – Ulf Agnér
• Svenskt Tenn – i Estrid Ericsson and Josef Franks anda
• Gärsnäs – Färg & Blanche
• DUX – Septembre Architecture & Urbanisme
• Beckmans College of Design Stockholm och Paris College of Art

Dessutom har ett antal designföretag genom samarbetsavtal knutits till Hem x 6. Bland dem finns ASTRID, Design House Stockholm, Edsbyn, Electrolux, EngmoDun, Gense, Handtryckta tapeter, LINUM, Magniberg, Massproductions, Professional Secrets, Skruf Glasbruk, Stockholm Auktionsverk, Stolab, String Furniture och Wästberg.

- Sverige äger en fantastisk mötesplats mitt i de myllrande Maraiskvarteren i Paris. Det är unikt. Vi är stolta över att kunna visa upp svensk nutida design för den franska publiken, säger Ewa Kumlin, chef för SI Paris.

Gästbostäderna kommer att vara tillgängliga för allmänheten mellan den 8 september och den 13 oktober 2019 för att därefter att visas upp i september månad de kommande fem åren.

DESIGNPROCESSER; en utställning om den kreativa processen bakom ett antal designföremål - 8 september - 27 oktober, onsdag-söndag kl 12-18

Hur växer design fram? Hur ser processen ut mellan idé till färdigt föremål? Med exempel från projektet NM& – som resulterade i "nya" Nationalmuseums restauranginredning – visas arbetsmaterial, skisser och filmer som skildrar hur den kreativa processen går till. I utställningen ingår möbler så väl som lampor och matserviser, och besökaren får en bild av hur föremålen växer fram, från prototyp till serietillverkning.

DESIGNPROCESSER pågår från 8 september till 27 oktober. Utställningen visades på Nationalmuseum 13 oktober 2018–9 juni 2019 och skapades av Matti Klenell, tillsammans med keramikern och glasdesignern Carina Seth Andersson, inredningsarkitekterna Gabriella Gustafsson (TAF) och Mattias Ståhlbom (TAF) samt Stina Löfgren, grafisk designer och illustratör. Totalt handlade det om 80 designföremål av 30 olika producenter, bl a från Swedese, Offecct, Källemo, Gärsnäs, Massproductions, Fogia och Edsbyn.

Swedish Design Moves Swedish Design Moves är en satsning från regeringen/Näringsdepartementet som ska lyfta och stärka Sverige som designdestination (arkitektur, mode och möbler/inredning) och öka kännedomen om och stärka varumärket Sverige och svensk design internationellt. Visit Sweden driver projektet i samarbete med några parter, däribland Svensk Form, Association av Swedish Fashion Brands, Sveriges Arkitekter samt Trä- och Möbelföretagen (TMF). Swedish Design Moves initierar och/eller samarbetar i olika projects runt om i världen, såsom nu i Paris med Svenska Institutet. Man medverkar även på ett antal designarenor såsom Stockholm Design Week och Stockholm Furniture Fair, Salone del Mobile i Milano, samt events i Tokyo.

Som medlem får du ta del av medlemsexklusivt innehåll

  • Vi ger dig ett effektivt stöd som chef. Tillsammans bygger vi din kunskap.
  • Ta de lav branschanpassade kollektivavtal som underlättar vardagen
Saknar du ett medlemskonto? Registrera här
Glömt lösenord?
Felaktiga inloggningsuppgifter
Du loggas in
Logga in
Registrera webbkonto
Endast för befintliga medlemmar. Bli medlem
Angivet organisationsnummer / medlemsnummer kunde inte hittas i medlemsregistret.
Logga in
Registrera webbkonto
Kontot kunde inte skapas. Kontakta supporten. Ett konto med denna E-post finns redan registrerad. Tips: använd glömt lösenords-funktionen.
Ditt webbkonto har registrerats

Ett medlemskonto har nu skapats och ett aktiveringsmail har skickats till angiven e-postadress.

Klicka på länken för att aktivera ditt konto.

Logga in
Glömt ditt lösenord?
Skriv in din e-postadress nedan så skickar vi ett nytt lösenord till din e-postadress som du sedan kan andra under mina sidor.
Lösenordet kunde inte återställas.
Logga in
Glömt lösenord?
En återställningslänk har skickats till angiven mailadress.