Swedish Design Moves Tokyo

Foto: Erika Kindblad Färg, illusion och komposition av Emma Brålander från Ung Svensk Form 2018.

Kommande dagar, 19-28 oktober, lyfts svensk design borta i Tokyo - i samband med designfestivalen Designart Tokyo. Flera parter, kopplade till designsatsningen Swedish Design Moves, finns på plats och framförallt får unga, blivande formgivare en chans att synas i utställningen Ung Svensk Form 2018.

2018 firar Sverige och Japan att länderna haft diplomatiska relationer i 150 år. Inom ramen för firandet kommer Ung Svensk Form 2018 (20 år i år) att vara huvudnumret på DESIGNART TOKYO, en designfestival där Sverige i år har valts ut som partnerland.

Svensk Form, DESIGNART TOKYO och Swedish Design Moves Tokyo presenterar Ung Svensk Form 2018 på World Aoyama building i samarbete med STRING® Japan. World Aoyama building, med sin sju meter höga glasfasad och 240 kvm utställningsyta, kommer att visa de 29 unga formgivarna som valts ut i Ung Svensk Form 2018. Utställningen invigs den 19 oktober av Sveriges ambassadör i Japan, Magnus Robach.

– Ung Svensk Form och Swedish Design Moves Tokyo erbjuder en fantastisk möjlighet för unga svenska formgivare att få möta den japanska publiken och designvärlden, säger Mats Widbom, vd på Svensk Form.

Andra saker som sker under veckan – inom ramen för designprogrammet Swedish Design Moves Tokyo – är en utställning med glasarbeten från Sara Lundkvist på Volvo Studio Aoyama, samt Young Swedish Design Talks @Commune 2nd.

Projektet Swedish Design Moves syftar till att främja och positionera Sverige som designdestination. Swedish Design Moves drivs av Visit Sweden på uppdrag av den svenska regeringen i samarbete med Svensk Form, Sveriges Arkitekter, ASFB – Association of Swedish Fashion Brands och TMF – Trä- och Möbelföretagen.
Ung Svensk Form 2018 är en samproduktion mellan Föreningen Svensk Form, ArkDes, IKEA och Malmö stad.

Läs mer om Swedish Design Moves Tokyo
Programmet för Designart Tokyo hittar du här.

Aktiviteter - Swedish Design Moves Tokyo:

Ung Svensk Form 2018
Datum: 19-28 oktober
Plats: World Aoyama building, Tokyo

Glasutställning med Sara Lundkvist
Datum: 19-28 oktober
Plats: Volvo Studio Aoyama, Tokyo

Young Swedish Design Talks
I samband med utställningarna på World Aoyama Building och Volvo Studio Aoyama arrangerar Svenska institutet och Malmö stad samtal mellan svenska och japanska designer på det kreativa klustret Commune 2nd. Samtalen ramas in av en installation signerad de båda textilformgivarna Ulrika Elovsson och Reiko Sudo. Installationen visas under hela DESIGNART TOKYO, 19-28 oktober.
Datum: 20-21 oktober, kl 16-19
Plats: Commune 2nd, Tokyo