Swedish Design Movement

Milan Design Week
Foto: Pressbild/Milanomässan

Swedish Design Movement enar aktörer inom svensk design, mode och arkitektur som driver på för en hållbar omställning. Syftet med satsningen är sätta Sverige på den internationella designkartan, öka synligheten för svenska hållbara företag och visa vägen globalt. Swedish Design Movement leds av Svenska institutet i samarbete med Svensk Form, Sveriges Arkitekter, Swedish Fashion Association, Trä- och Möbelföretagen samt flera svenska städer, regioner och företag.

Målet för Swedish Design Movement är att stärka omvärldens nyfikenhet på svensk design och bidra till en ökad efterfrågan på hållbara varor och tjänster från Sverige. Loggan är designad av Note Design Studio.
Design har en nyckelroll i omställningen mot ett hållbart samhälle, både i Sverige och globalt. Genom att mobilisera kraften hos svenska arkitekter, modeskapare, forskare och formgivare vill Swedish Design Movement ta en drivande roll i den omställningen.

Synliggör designnationen Sverige

Initiativet är sedan 2016 en del av regeringens export- och investeringsstrategi men gör nu en kraftfull omstart. Målet är att stärka omvärldens nyfikenhet på svensk design och bidra till en ökad efterfrågan på hållbara varor och tjänster från Sverige. Ett första steg är att synliggöra designnationen Sverige med gemensam kommunikation som lyfter innovativa, banbrytande företag och aktörer från olika designområden och delar av landet.

Samarbetar med branscherna

Swedish Design Movement leds av Svenska institutet i samarbete med Svensk Form, Sveriges Arkitekter, Swedish Fashion Association och Trä- och Möbelföretagen samt flera svenska städer, regioner och företag. Med Swedish Design Movement vill vi bygga en attraktiv plattform för branschaktörer som vill stärka sin internationella närvaro och gynna en global hållbar utveckling, vilket också främjar svensk export.

Svensk design har alltid tagit avstamp i människors livsvillkor. Med samhällets utveckling som drivkraft har designers format såväl djupgående sociala reformer som snabbfotade unicorns; innovationer som förändrat människors vardag. Allt fler svenska designers och producenter har idag en cirkulär affärsmodell, där produkter tillverkas av förnybart material, håller längre, repareras, återanvänds och slutligen återvinns. Nya former av produktionsprocesser, material och tekniska innovationer gynnar den inhemska tillverkningsindustrin och gör en hållbar produktionskedja möjlig. Här kan svensk design visa vägen globalt.

Initiativet stöttas under 2021 med 5 miljoner sek och förhoppningen är att det ska pågå i ytterligare två år. Fokusmarknader för satsningen är Tyskland, Frankrike, Storbritannien, USA och Japan.

Ta del av nyheter och uppdateringar genom Swedish Design Movements nyhetsbrev

Swedish Design Movement - formgivare som utsetts till fanbärare (presenterade i tidningen Form)

Som medlem får du ta del av medlemsexklusivt innehåll

  • Vi ger dig ett effektivt stöd som chef. Tillsammans bygger vi din kunskap.
  • Ta de lav branschanpassade kollektivavtal som underlättar vardagen
Saknar du ett medlemskonto? Registrera här
Glömt lösenord?
Felaktiga inloggningsuppgifter
Du loggas in
Logga in
Registrera webbkonto
Endast för befintliga medlemmar. Bli medlem
Angivet organisationsnummer / medlemsnummer kunde inte hittas i medlemsregistret.
Logga in
Registrera webbkonto
Kontot kunde inte skapas. Kontakta supporten. Ett konto med denna E-post finns redan registrerad. Tips: använd glömt lösenords-funktionen.
Ditt webbkonto har registrerats

Ett medlemskonto har nu skapats och ett aktiveringsmail har skickats till angiven e-postadress.

Klicka på länken för att aktivera ditt konto.

Logga in
Glömt ditt lösenord?
Skriv in din e-postadress nedan så skickar vi ett nytt lösenord till din e-postadress som du sedan kan andra under mina sidor.
Lösenordet kunde inte återställas.
Logga in
Glömt lösenord?
En återställningslänk har skickats till angiven mailadress.