Specialsnickeri/Träteknik, Inwido - "Viktigt att våga och vara självständig"

Andreas Linnros
Foto: TMF

Jobbmöjligheterna är stora - så länge viljan att lyckas finns. Det menar Andreas Linnros, som efter gymnasiestudierna i Vetlanda blev anställd hos fönster- och dörrtillverkaren Inwido.

Läxläsning var aldrig Andreas Linnros favoritsyssla när han studerade på Njudungsgymnasiet i Vetlanda. Praktiskt arbete – där kroppen kom till användning – var desto roligare.

– Plugga var aldrig min grej. Jag har alltid gillat att skapa någonting från grunden och sökt mig till aktiviteter och händelser där man får utlopp för sin kreativitet, säger han.

Därför passade det industritekniska programmet bäst när gymnasievalet skulle göras.

– Vi fick arbeta med trevligt material som även är enkelt att bearbeta. Dessutom luktar trä fantastiskt gott, säger Andreas och skrattar.

23-åringen berättar att det är relativt enkelt att få jobb i branschen efter studenten. Men då krävs det att du visar framfötterna på skoltid och under praktikperioderna.
En av Europas största tillverkare av fönster och dörrar, och med fabrik i Vetlanda, anställde Andreas. På Inwido har Andreas arbetat sedan 2015.

– Vi gör halvrunda och runda fönster i alla möjliga storlekar. Huvudsakligen plockar vi en ritning och utgår från den. Totalt är vi sex snickare i verkstaden och jag trivs kanon.

Vilka egenskaper bör man ha för att lyckas inom trä- och möbelbranschen?
– Det är viktigt att vara självständig och våga ta för sig. Sedan ska man självklart ha ett intresse för att jobba med trä. Om jag vill jobba med fönster hela livet är osäkert, men träyrket tänker jag inte släppa i första taget.

Om Andreas Linnros

Ålder: 23.
Bor: Vetlanda.
Utbildning: Industriteknik med inriktning trä på Njudungsgymnasiet i Vetlanda.
Gör: Trätekniker på Inwido i Vetlanda.

Paragraf

Som medlem får du ta del av medlemsexklusivt innehåll

  • Vi ger dig ett effektivt stöd som chef. Tillsammans bygger vi din kunskap.
  • Ta de lav branschanpassade kollektivavtal som underlättar vardagen
Glömt lösenord?
Felaktiga inloggningsuppgifter
Du loggas in