Substantiating Green Claims

Substantiating Green Claims - 1600x900
Foto: TMF

För att komma till bukt med problemen kring så kallad green washing lade EU-kommissionen fram ett förslag till direktiv den 22 mars 2023. Förslaget innebär fastställande av minimikrav för motivering och kommunikation av frivilliga miljöpåståenden och miljömärkning i affärsmetoder mellan företag och konsumenter, utan att det påverkar tillämpningen av annan EU-lagstiftning som anger villkor för miljöpåståenden för vissa produkter eller sektorer.

EU-kommissionen har ambitionen att företag ska kunna styrka miljöpåståenden med hjälp av harmoniserade och standardiserade metoder. Det råder idag ett överflöd av olika typer av miljöinformation för produkter, vilket försvårar för kunder att välja rätt.

Bristande harmonisering utgör samtidigt ett hinder på den inre marknaden. Floran av miljöinformation som bygger på olika metoder riskerar också att undergräva förtroendet för den miljöinformation som kommuniceras. Olika nationella system inom EU medför också att företag som arbetar på den europeiska marknaden kan behöva registrera sig i ett stort antal system i olika länder. Detta är administrativt betungande och kostnadsdrivande till begränsad miljönytta. 

Förslaget kräver att miljöpåstående måste baseras på en bedömning som bygger på vetenskapliga bevis och den senaste tekniska kunskapen. Det framgår att små och medelstora företag borde erbjudas särskild stöttning, inklusive ekonomiskt stöd, tillgång till finansiering, specialiserad ledning och personalutbildning samt organisatoriskt och tekniskt bistånd.

Förslaget bedöms få betydande effekt på TMF:s medlemsföretag och hela näringslivet. TMF samverkar inom Svenskt Näringsliv och EFIC för att ta fram en gemensam position för minskad regelbörda och ökad harmonisering. Löpande möten hålls inom regeringskansliet och på europeisk nivå.

Läs även

Marknadsföring med miljö- och hållbarhetsargument - TMF