CEAP - Circular Economy Action Plan

EU-kommissionen har formulerat Circular Economy Action Plan, som består av 35 olika initiativ till lagstiftning fördelade på sju områden - med målsättning att vara genomförda under 2020-2023. EU-kommissionen menar att det inte finns någon heltäckande uppsättning krav som garanterar att de produkter som sätt ut på den inre marknaden är hållbara. Samtidigt vill man att hållbara produkter ska bli norm.
EU-kommissionen vill mana fram en klimatneutral, resurseffektiv & cirkulär ekonomi genom lagstiftning eftersom man inte anser att frivillighet räcker.
Som ett led i detta har man formulerat lagförslaget om Eco-design for sustainable products (ESPR). Lagstiftningen är tänkt att på sikt inbegripa alla produkter som över huvud taget sätts ut på EU:s inre marknad utom mat, foder, medicin, växter och djur. Och det spelar ingen roll om man som producent är stort eller litet företag - alla ska underkastas kraven.
EU-kommissionen har pekat ut ett antal produktgrupper som man avser ska ingå en första omgång av lagstiftningen och här har man lyft elektronik, info/kommunikation, textilier, möbler samt mellanprodukter. Under 2023 värderar man totalt 19 produktgrupper som lämpliga kandidater att ingå i en första omgång av lagstiftning men det är först när den övergripande ESPR-lagstiftningen har klubbats som EU-kommissionen kommer att publicera en workplan där man anger vilka produkter som ska ingå.
- Idag finns ingen heltäckande uppsättning krav som garanterar hållbara produkter
- Hållbara produkter ska bli norm.
- Klimatneutral, resurseffektiv & cirkulär ekonomi genom LAGSTIFTNING
- Produktgrupper:
- Alla produkter – förutom mat, medicin, veterinärmedicin, djur, växter
- Elektronik, Info/kommunikation, textilier, möbler, mellanprodukter