REPORTAGE - KOMPETENSFÖRSÖRJNING

”Att jobba på fabrik är ett lagspel”

Direkt efter studenten fick snickaren Emmeli Persson jobb på Lindbäcks fabrik i Piteå, som tillverkar modulhus i trä. Femton år senare arbetar hon kvar, till stor del tack vare lagkänslan och delaktigheten i en skaparprocess som ger ett bestående resultat – hållbara hem åt fler. Som politiskt och fackligt engagerad är hon stolt över företagets ambition att erbjuda en arbetsplats för alla.

3 januari 2022
Höjda priser och råvarubrist slår hårt mot många TMF-företag
Foto: Mostphotos

Lindbäcks två fabriker i Piteå i Norrbotten bygger industriellt producerade flerbostadshus i trä, och levererar och monterar dem på bostadsområden från Kiruna i norr till Malmö i söder. Totalt har företaget 550 anställda. På den äldsta fabriken i Öjebyn jobbar 60 personer och i den nya produktionsanläggningen på Haraholmen, som startade 2018, arbetar 180 personer med att tillverka moduler vid olika stationer. –

För att framför allt yngre människor ska ha råd med sitt boende måste vi bygga fler miljövänliga och hållbara flerfamiljshus som vi ska se till att leverera klimatsmart, säger en av dem, den 34-åriga snickaren Emmeli Persson. När hon skulle bestämma sig för inriktning på gymnasiet valde hon Byggprogrammet. –

Det var naturligt för mig att välja ett fysiskt jobb inom industrin och valet föll på snickare eftersom det kändes som en bredare utbildning än till exempel murare. Min gymnasieskola hade ett samarbete med Lindbäcks, där jag gjorde min praktik under det sista året på utbildningen. Efter studenten fick hon sommarjobb på Lindbäcks fabrik i Öjebyn och trivdes så bra att hon fortsatte arbeta här och har stannat kvar i drygt 15 år nu.

– Det är som mitt andra hem, en stabil grund i min tillvaro. Det är främst sammanhållningen och gemenskapen mellan oss på golvet som gör att jag trivs så bra – att jobba på fabrik innebär alltid ett lagspel, säger hon. Hon beskriver Lindbäcks som ett modernt familjeföretag. 22 – Medelåldern är relativt låg och tyder på att man satsar på yngre personer, vilket är otroligt angeläget om man ska kunna locka fler ungdomar till branschen. Emmeli Persson är både politiskt och fackligt engagerad och i år valdes hon till klubbordförande för sitt fackförbund GS, facket för skogs-, trä- och grafisk bransch. Fram till 2022 ska hon jobba på heltid med sitt uppdrag.

– Nu består mina arbetsdagar av möten och samverkan med medlemmar och chefer. Det känns hedrande att ha fått förtroendet och jag lär mig något nytt varje dag, säger hon och fortsätter: – I mitt feministhjärta blir jag väldigt stolt när vår VD säger att vår vision är att vi ska vara varannan kvinna. Det blir en utmaning, men det är viktigt med rätt inställning för Lindbäcks är en arbetsplats för alla. Det är nollvision mot machokultur och det måste vi kommunicera utåt, så att även kvinnor vågar söka sig hit. Hon betonar att det finns goda möjligheter att göra karriär i företaget om viljan finns.

Det är många som börjar på golvet och sedan klättar i produktionsleden och blir ritassistent, konstruktör, projekt- eller produktionsledare. – Vi har internrekryteringar och alla får chansen att söka nya tjänster när det blir tillfälle, säger hon och tillägger: – Själv är jag nöjd med min position och jag trivs både med mina arbetsuppgifter, min lön och mina kollegor. Dessutom tar det fackliga arbetet upp mycket av min tid, framför allt nu som klubbordförande, men även tidigare. Kanske svarar jag annorlunda om tio år när mina tre barn är stora, men just nu gör arbetstiderna att jag kan kombinera jobb och fritid på det sätt jag vill och behöver.

Emmeli har arbetat vid de flesta stationerna på fabriken. Innan hon fick uppdraget som klubbordförande jobbade hon med de specialdelar som inte kan tillverkas på löpande band, såsom trapphus, hisschakt och carports. Bland fördelarna med sitt jobb framhåller hon värdet av att vara delaktig i en skaparprocess. –

Var och en här jobbar med olika delar som till slut blir en färdig produkt: väggar, golv och tak, som några av oss monterar ihop till en byggsats. Sedan utformar ett annat gäng de färdiga väggpartierna till ett kök, ännu ett gäng kaklar badrummen och så vidare. I slutändan flyttar människor in i det vi gjort tillsammans, vi skapar hem.

Det är en fantastisk process från skog och genom sågverk som gör virket, vårt byggmaterial, säger hon och tillägger: – Teamkänslan som vi måste ha i fabriken för att få ihop en färdig produkt är så värdefull. Det blir ett bestående resultat som vi kan peka på när vi kör förbi med våra barn: "Det där huset har jag varit med och byggt, och det där också!" Det är verkligen coolt!