REPORTAGE - KOMPETENSFÖRSÖRJNING

"Arbetsmiljön i fokus"

Företagen behöver bli betydligt bättre på att berätta för omvärlden om utvecklingsmöjligheterna i branschen. Det menar Kjell Strandberg, som är HR-direktör på Kinnarps, en av Sveriges största möbeltillverkare.

3 januari 2022
TMF 360 GRADER
Foto: Kinnarps

Möbeltillverkaren Kinnarps är en av Europas största leverantörer av arbetsplatslösningar för kontor och offentliga miljöer såsom skola och omsorg, med försäljningsverksamhet i ett fyrtiotal länder. Den familjeägda koncernen med cirka 2150 anställda designar, utvecklar och marknadsför flera varumärken. Produktionsanläggningarna finns i Jönköping, Skillingaryd, Vinslöv, Tranås och den största anläggningen Kinnarp utanför Falköping, där även koncernens ledning och verksamhet håller till.

– Det råder brist på utbildad personal för produktionen, både hos oss som företag och för hela trävarubranschen. Från vår sida skulle vi framför allt behöva rekrytera fler personer med trä- och maskinteknisk kompetens, säger Kjell Strandberg, som ansvarar för HR-frågor på Kinnarps sedan 25 år tillbaka.

Han menar att en av utmaningarna som de yrkesförberedande gymnasieutbildningarna står inför är att klara av att bedriva sin verksamhet utifrån ett kostnadsperspektiv, då de ständigt måste följa med i den tekniska utvecklingen och köpa in dyra maskiner. En lösning som han ser är att samarbeta med företag, där skolorna kan genomföra de praktiska lektionerna.

– Sedan början av 1980-talet erbjuder vi en träteknisk gymnasieutbildning här på Kinnarps i samarbete med Ållebergsgymnasiet i Falköping, som är huvudman. Den praktiska delen av utbildningen är förlagd i Kinnarps produktionsanläggning, där de studerande har tillgång till den modernaste tekniken.

Gymnasieprogrammet ger en bra kompetensnivå med kunskaper i maskinteknik och säkerhet, CNC-programmering, ritningslösningar och materiallära, säger han och tillägger: – Men vi kan tyvärr inte ta emot fler än 16 elever per år i nuläget, som är långt ifrån tillräckligt för att fylla behovet ens här i vårt område Skaraborg, där många av landets trä- och köksindustrier finns.

Vissa av eleverna läser vidare och blir slöjdlärare eller kompletterar med tekniska högskoleutbildningar, som kan leda dem till andra yrkesroller inom industrin. Samtidigt framhåller han att många gymnasieskolor med den här inriktningen har problem att fylla platserna, då intresset för utbildningen inte är tillräckligt stort.

– Trenden har snarare varit att man lagt ner många industrifokuserade utbildningar eftersom inte tillräckligt många ungdomar söker programmen. Kjell Strandberg betonar att även de med likvärdiga utbildningar eller erfarenhet kan söka sig till träindustrin. Steget till att jobba med just trä och möbler behöver inte vara stort om du arbetat inom en annan industri tidigare. Det viktigaste är att vara praktisk lagd, ha en känsla för material och ett intresse för teknik, då mycket handlar om att programmera, övervaka och förstå maskiner.

– Tycker man att det är roligt att jobba med händerna och är tekniskt inriktad kan vi erbjuda jätteintressanta jobb i produktionen. Det är kvalitativa och fria jobb under eget ansvar. Det finns många olika yrkesroller inom den här branschen och goda karriärmöjligheter, antingen genom att gå vidare i företaget och arbeta som specialsnickare, produktionsutvecklare och arbetsledare, eller om man väljer att vidareutbilda sig på högskola och sedan komma tillbaka till oss för att kunna söka tjänster inom exempelvis konstruktion, sortiment eller produktionstekniska arbeten.

Han tycker att det är svårt att svara på frågan om hur man får folk intresserade av att utbilda sig till snickare och jobba på ett möbelföretag som Kinnarps. – I dag styrs yrkesval av vad som är populärt, vad ungdomar ser och hör i media. Sådana här jobb inom trävaruindustrin är inte de första som de kommer i kontakt med, men alla kan ju inte bli tv-kockar, säger han.

– Vi måste bli bättre på att kommunicera för omvärlden om utvecklingsmöjligheterna i vår bransch. Ett jobb inom industrin i dag är inte skitigt och monotont. Det finns flera olika yrkesroller och en stor mängd företag över hela landet att välja bland. Kontorsstolar, skrivbord och förvaring är Kinnarps största produkter.

Ett skäl till att du ska söka dig just hit kan vara att du får vara med och forma, utveckla och producera en innovativ och kvalitetsinriktad arbetsmiljö, framhåller Kjell Strandberg. – Skandinavisk design är väldigt uppskattad och gångbar internationellt. Den har ett gott rykte och vi följer trender och mode i samarbete med begåvade designers. Vi säljer en bra arbetsmiljö genom att inreda dagens och framtidens kontor och arbetsplatser – vilket förstås innebär att vi har stort fokus på trivsel i vår egen verksamhet.