NYHET - NÄRINGSPOLITIK, EKONOMI & KONJUNKTUR

TMF:s Bygg- och bostadslägesrapport: ”Ytterligare sänkningar är nödvändiga om vi ska vända trenden”

Trots att inflationen i praktiken är låg väljer Riksbanken att hålla kvar styrräntan på 2,25 procent. Det, i kombination med hushållens sjunkande framtidstro, innebär tuffa utsikter för bygg- och bostadssektorn. – Ytterligare sänkningar är nödvändiga om vi ska vända trenden, säger TMF:s näringspolitiska expert Simon Imner.

8 maj 2025
Simon Imner
Foto: Juliana Fälldin

Riksbanken valde återigen att lämna styrräntan oförändrad. Beskedet var visserligen väntat, men har fattats på skakig grund i och med att inflationen enligt KPI nu är så låg som 0,3 procent, och KPIF ligger på 2,3 procent.

– Flera av de stora bankerna förutspår åtminstone en räntesänkning senare i år – troligen redan till sommaren och det är ett helt nödvändigt steg för att börja vända utvecklingen i bygg- och bostadssektorn , säger Simon Imner.

Det råder som bekant fortsatt lågkonjunktur i svensk bostadsbyggnation. Hushållens konfidens har fallit tydligt sedan vår senaste Bygg- och bostadslägesrapport, och ligger nu på 81,6. Det är ett mycket oroande tecken – särskilt i kombination med att hushållens benägenhet att köpa och renovera bostad minskat det senaste kvartalet, trots satsningar från regeringshåll. Förtroendefallet kan ses i ljuset av ett bredare osäkerhetsläge - oro för det världspolitiska läget samt  det USA-initierade handelskriget har bidragit till en ökad framtidsoro globalt. När människor inte tror på framtiden vågar de inte heller konsumera eller investera – inte heller i nyproduktion, tillbyggnad eller renovering.

– Vi fick se indikationer i vårbudgeten att regeringen ser utmaningarna i byggbranschen, ROT-satsningen var budgetens stora snackis. Det är en början, men höjningen från 30 till 50 procent måste göras permanent – i dagsläget gäller den bara året ut – och ytterligare satsningar måste till för att få fart på nyproduktionen, säger Simon Imner och fortsätter:

– En sådan möjlig satsning är den utredningen om lättade kreditrestriktioner som lades fram till regeringen i november. Nu – ett halvår senare – ligger den fortfarande orörd, utan att ens ha skickats på remiss. Det är anmärkningsvärt och olyckligt. Det behövs aktiva politiska beslut som underlättar investeringar, inte fler fördröjningar. Under tiden fortsätter byggsektorn att varsla och förlora företag.

Efter morgonens besked öppnar Riksbanken för "en lättare penningpolitik" i samband med det pressmeddelande som skickats ut. Något som kan tolkas som en öppning för kommande sänkningar.

  Mars 2025 April 2025 Maj 2025
Styrränta 2,25 2,25 2,25
Inflation, KPIF 2,3 2,3 *
Inflation, KPI 1,3 0,3 *
Konfidens Hushåll 88,8 81,6 *
Konfidens Husbyggare 99,1 98,9 *

 

Simon Imner, TMF:s nye näringspolitiske expert
Simon Imner
Näringspolitisk expert
Siffrorna som rapporten baseras på

TMF:s Bostads- och bygglägesrapport baseras på siffrorna som redovisas ovan och är tänkt att vara en kommentar på det ekonomiska läget med ett särskilt branschperspektiv och bostadsbyggarfokus. Nyckeltalen som valts ut är särskilt relevanta i och med dess stora inverkan på bostadsmarknaden ur ett hushållsperspektiv såväl som ett företagsperspektiv. Konsumentprisindex, KPI, beräknas av SCB och visar hur konsumentpriserna i genomsnitt utvecklar sig för den privata inhemska konsumtionen. KPI är det index som åsyftas när man pratar om inflationen. Konsumentprisindex med fast ränta, KPIF, är ett mått på inflationen som exkluderar effekten av förändrade räntesatser. KPIF är en målvariabel Riksbanken använder när de beslutar om styrräntans nivå. Konjunkturinstitutets konfidensindikatorer sammanfattar hushållens syn på sin egen ekonomi respektive svensk ekonomi, samt situationen och förväntningarna i en viss bransch eller sektor. 

TMF:s sammanställning Bygg- och bostadslägesrapporten kommer i samband med att Sveriges Riksbank lämnar penningpolitiskt besked.