NYHET

Arbetsmiljöverket inspekterar företag med truckverksamhet

Truckar är de maskiner som oftast är inblandade i arbetsplatsolyckor. Det konstaterar Arbetsmiljöverket och meddelar en inspektionsinsats. Varje år skadas runt 1 200 arbetstagare till den grad att de blir sjukskrivna och nu ska 2000 arbetsplatser inspekteras - bland dem ett antal byggnads- och inredningssnickerier.

14 mars 2024
Foto:

Inspektionerna kommer ske löpande under året, med start den 15:e mars. Hälften kommer vara föranmälda och hälften ske utan föranmälan. Inspektionerna är en del av projektet ”Ett tryggt arbetsliv - Nollvision”.

TMF:s rådgivare inom arbetsmiljö, Åsa Samuelsson, är positiv till initiativet och ser en chans att upplysa om något många arbetsgivare riskerar att ha missat. Nämligen kraven som finns om tillstånd.

Åsa Samuelsson
- Det finns många ute på arbetsplatser som tror att det enda dokument som krävs är själva truckkortet för förarna. Men det behövs även ett skriftligt körtillstånd som arbetsgivaren måste fylla i, säger Åsa Samuelsson.

Den som missar detta riskerar sanktionsavgifter på upp till 150 000 kronor. Körtillståndet hittas här. För den som vill veta mer finns information om hur man arbetar säkert med truck samlad på denna sida från Prevent.

Arbetsmiljöverket har skickat ut 5 400 arbetsgivarebrev med mer information och det är företagen som mottagit dessa som kan få besök under året. Under besöker undersöker man arbetsplatsens rutiner för riskfyllda arbetsmoment, om truckförare har kunskaperna som krävs samt om det finns ett skriftligt körtillstånd från arbetsgivaren. Den som vill veta mer om hur en inspektion går till kan läsa mer på Arbetsmiljöverkets hemsida.