NYHET - NÄRINGSPOLITIK & BYGGANDE

TMF: ”Saknar fortfarande den utlovade omläggningen av bostadspolitiken”

Vid en blixtinkallad presskonferens meddelade bostadsminister Andreas Carlson att man tillsatt en utredning för att öka rörligheten på bostadsmarknaden. "Positivt med en liten byggsten, men vi saknar den utlovade omläggningen av bostadspolitiken och reformer för att öka byggandet, där är regeringen fortsatt svaret skyldig", säger TMF.s vd i en kommentar.

22 juni 2023
Derome Timbre
Foto: Derome

Finansminister Elisabeth Svantesson inledde presskonferensen med att påminna om regeringens prioritering att bekämpa inflationen, vilket inte innebär utrymme för någon expansiv ekonomisk politik.

– Det vi kan göra handlar om att få igång bostadsinvesteringarna, det här är en inbromsning vi inte sett på länge.

Andreas Carlson har därför tillsatt en utredning som ska förenkla för privatuthyrning och förenkla regelverket för så kallade presumtionshyror.

– Det är positivt med reformerade regler kring hyressättningar som ökar rörligheten på bostadsmarknaden. Men det är en liten byggsten. Vi saknar fortfarande ett helhetsgrepp, den utlovade omläggningen av bostadspolitiken och reformer för att öka byggandet, där är regeringen fortsatt svaret skyldig, säger TMF:s vd David Johnsson.

Samtidigt har han tilltro till att det kommer fler åtgärder på sikt.

– Vid rundabordssamtalet med ministern i förra veckan var vi rörande överens om att  mark- och finansieringsfrågorna måste åtgärdas i grunden. Där har jag stora förhoppningar på regeringen, säger David Johnsson.

TMF har lämnat över ett antal förslag till bostadsministern för att få fart på bostadsbyggandet. Bland förslagen finns att sätta ökad press på kommunerna – bland annat genom att ge Boverket i uppdrag att ta fram vägledningar till kommunerna hur de kan öka byggandet av småhus, stimulera efterfrågan genom att utöka och utvidga ROT-avdraget samt tillfälliga eller permanenta sänkningar av så kallade flyttskatter som kan stimulera efterfrågan på nyproduktion. Det handlar bland annat om stämpelskatten, lagfartsavgifter och pantbrevsavgifter.

Ytterligare förslag som TMF lyfte fram är startlån för förstagångsköpare, att slopa det skärpta amorteringskravet samt att ta fram åtgärder för att stimulera en hög renoveringstakt med hållbara produkter i det befintliga bostadsbeståndet.

Ändring av presumtionshyror
Utredaren ska:
  • ta ställning till hur presumtionshyror bör kunna ändras under presumtionstiden i syfte att skapa goda förutsättningar för nyproduktion av hyresbostäder.
  • utgångspunkten är att de ändringar som föreslås ska kunna tillämpas för såväl nyproducerade som befintliga hyresbostäder inom presumtionshyresbeståndet.
  • bedöma om det bör införas en möjlighet för parterna att avtala om hyrestillägg och hyresavdrag vid tillval och från val under presumtionshyrestiden.

Källa: Regeringen.se