NYHET

”Bostadsfrågan är en grundförutsättning för ett väl fungerande samhälle”

Med ett stort engagemang och beslutsamhet arbetar Gustaf Edgren för att täppa igen kunskapsluckan som finns på bostadsområdet. Som projektledare på TMF sedan tio år tillbaka har han fört många förtroliga samtal med politiker och stadsplanerare för att lyfta frågan om ett ökat småhusbyggande. Laddar batterierna gör Gustaf på golfbanan.

30 mars 2023
Gustaf Edgren
Foto: Juliana Fälldin

Berätta lite mer om din bakgrund.  

– Jag började jobba på TMF 2012 och var dessförinnan på Folkhem i tio år. Där hade jag ett brett spann av arbetsuppgifter med allt från planering och inköp till kvalitetsfrågor. Innan det jobbade jag som marknadschef på ett It-bolag. Jag är i grunden statsvetare och ekonom och har en examen från Lunds universitet i bagaget.  

Vad är det roligaste med ditt jobb?  

– Jag har ett stort engagemang och en drivkraft att driva bostadsfrågan. Jag brinner för en välfungerande konkurrens och lever med uppfattningen att bostadsfrågan är en grundförutsättning för ett väl fungerande samhälle. Småhusfrågan är särskilt intressant eftersom byggandet sjunker i Sverige och vi behöver ta stora kliv och förespråka ökad variation i byggandet.  

Hur vill du prägla arbetet för TMF:s medlemsföretagen? 

– Min uppgift är att ta fram ny kunskap på området som visar att småhusbyggande är ekologiskt mycket mer hållbart att bygga. Det är viktigt att förstå bredden av småhusbyggande, att det inte bara handlar om att bygga villor med stora tomter. Olika bostäder passar i olika skeden i livet och de kan byggas samtidigt som vi bevara våra grönområden. Vi har en skyldighet att fortsätta på det spåret och på lång sikt etablera en hållning som vi kan förhålla oss till.  

Vad ser du för utmaningar?  

– I bostadsindustrin har det under årtionden vuxit fram snedvridningar där man inte låter den svenska trähusindustrin florera som den skulle kunna. Målet är att fler ska ges chansen att bo som de vill och att det ska vara möjligt för alla oavsett vad man har för förutsättningar. Du ska på en normalinkomst kunna bo i hus, det ska inte vara omöjligt i en arbetsregion. Men i dag finns det en ganska utpräglad förtätningshysteri. Öppna ytor inne i stan blir exploaterade för stora fastigheter och skolgårdar och grönområden krymper. Det vi försöker göra är att ändra riktning på en utlagd räls – där vi lyfter fram betydelsen av att sju av tio svenskar vill bo i småhus men att utbudet är för skralt.  

Och – vem är Gustaf Edgren om du beskriver dig själv?   

– Jag har fem barn som delvis är utflugna. De senaste åren har det varit stort fokus på arbete och jag har haft mycket på gång, vilket inte gett så mycket tid till fritidsaktiviteter. Men jag är med i en bokklubb sedan 30 år tillbaka och jag spelar gärna golf när jag har möjlighet.  

Kontakta Gustaf Edgren
Projektledare branschutveckling - trähus