NYHET

Nyheter från Stockholm Furniture Fair 2023

3D-printade möbler, en ergonomilösning som lyfter genom branschsamarbete, samt Drömtrappor i samarbete med Alexander Lervik – här är några nyheter från årets möbelmässa.

9 februari 2023
Stockholm Furniture Fair 2023
Foto: Stockholmsmässan

Drömtrappor i samarbete med Alexander Lervik
Drömtrappor i Norsjö har i samarbete med en av Sveriges mest kända formgivare, Alexander Lervik, utvecklat en helt ny trappkollektion som ska visas för första gången under Stockholm Furniture Fair.
- Detta är faktiskt första gången i Drömtrappors hundraåriga historia som vi tagit fram en ny trappkollektion i samarbete med en extern formgivare och det har gett en härlig mersmak, säger Peter Vidmark, marknadschef hos Drömtrappor till Norran.
Samarbetet kom till nästan av en slump. Det började med att Alexander Lervik, som kanske är mest känd för soffan och fåtöljen Mr. Jones, skulle sätta in en trappa i den villa som han byggde i Saltsjöbaden.
- Jag tog reda på att Drömtrappor var marknadsledande vad gäller trappor och inledde en diskussion med dem. Detta ledde, förutom att de producerade just den trappa som jag ville ha, till att jag fick i uppdrag att formge en hel trappkollektion, berättar Alexander.

3D-printade möbler på Stockholm Furniture Fair
Med världens första cirkulärt producerade och 3D-printade gungsoffa utmanade Normada möbelbranschen när den lanserades för ett år sedan. Under årets Stockholm Furniture Fari presenteras även en helt ny produktkategori, 3D-printade kontorsstolar – som man bl a kunnat se i TMF:s monter (AG:04).
Miss Ambassador består av en kontorsstol, en loungestol och en barstol i skandinavisk design. Möblerna printas på begäran och är gjorda av biobaserad olja, som kommer från restflöden från matoljor, och cellulosa från nordiska tallar från hållbart skogsbruk. Produkterna riktar sig både till kunder inom offentlig verksamhet och företag samt hemmiljöer. 

blobid0.png

Miss Ambassador. Foto: Normada


Ergonomilösning lyfter genom branschsamarbete
Den framgångsrika ergonomi-lösningen fanns på Stockholm Furniture Fair redan för några år sedan. Men när WorkMotions och vd:n Jonas Tjärnhell presenterar DynaDesk™-på mässan 2023 gör de en total skrivbordsprodukt via kompettering av designade skrivbord från Ragnars Inredningar och Kinnarps. Samarbetet med Ragnars uppstod i höstas när Jonas var med på TMF:s matchmaking-resa till Köln – ett led i TMF:s långsiktiga exportsatsning.
Vad har ni för målsättning med mässan?
- Att marknadsföra ett helt nytt sätt att arbeta vid skrivbordet och att säkra upp skrivbordet som produkt. Där har definitivt pandemin visat att bristfälliga förutsättningar – både på hemmakontoret och vissa arbetsplatser – kan leda till problem.
Men Jonas Tjärnhell är även inne på att utöka antalet samarbetspartner i möbelbranschen
WorkMotions huvudprodukt är det unika DynaDesk, ett modernt dynamiskt flerfunktionsbord som i en nyligen presenterad medicinsk studie visat sig öka både produktiviteten och välbefinnandet hos användare. Den patenterade DynaDesk™-lösningen är en svensk innovation (grundpatent från 2008) som hjälper dig att förebygga värk i skuldror, nacke, axlar och armar vid stillasittande arbete framför en datorskärm.
WorkMotions erbjuder också en lösning för e-tentamenslokaler samt är återförsäljare av Aeris sortiment av aktiva kontorsstolar.