NYHET

”Jag gillar när det händer saker och frågar ofta varför”

Från i måndags, den 15 augusti, är Alexandra Hernadi ny kommunikationschef på TMF. Alexandra har gått från grävande journalistik till kommunikationsstrategi och politisk påverkan Hon kommer närmast från en tjänst som politisk strateg på Företagarna.

19 augusti 2022
Alexandra Hernadi
Foto: TMF

Prisad, grävande journalist, kommunikationserfarenhet på olika sätt samt mycket jobb med politisk påverkan – du har en del på din palett. Berätta lite om din bakgrund.
- Jag är konstvetare, skrev C-uppsats om funktionalismen och blev sedan pr-konsult för att till slut komma in på Journalisthögskolan. Jobbade på DN Kultur och sedan på Svenska Dagbladet i ett tiotal år, främst som nyhetsreporter men också med flera grävuppdrag - har bland annat wallraffat som barnflicka och avslöjat rut-företag som fifflat. (2009 vann Alexandra Hernadi Guldspaden i kategorin webb för realtidsgrävet "Kommunala biståndsprojekt". Hon har även varit nominerad till Stora journalistpriset i kategorin Årets förnyare 2010 för samma grävreportage – reds anm).

- Det ledde till Almega där började jag sedan jobba med opinionsbildning och kommunikation. Efter några år som kommunikationsansvarig på handelsmyndigheten Kommerskollegium, har jag de senaste åren jobbat som politisk strateg på Företagarna, med allt från policyutveckling och kampanjer till teamutveckling.

Hur ska du se till att TMF:s omfattande och breda trä- och möbelindustri når ut med sina viktiga frågor och att de kommuniceras på bästa sätt?
- Jag tror att det handlar mycket om att visa på den bredd, innovation och samhällsnytta branschen bidrar med och med hjälp av konkreta exempel förklara vilka förutsättningar som krävs. Det förutsätter att man förenar kommunikationsexpertis med sakexpertis och jobbar mot gemensamma mål med gemensamma strategier och det ser jag verkligen fram emot att utveckla ihop med alla brighta kollegor. Roligt att äntligen vara på plats!

Och – vem är Alexandra Hernadi om du skulle beskriva dig själv?
- Jag är en nyhetsjunkie som gillar när det händer saker och ofta frågar varför. Jag gillar att förändra och utveckla tillsammans med folk, är ingen solospelare. Jag har en man som är pensionsexpert och två djurgårdsspelande söner. Vi bor i tegel på Gärdet men har ett trähus i Roslagen. Och så älskar jag att simma och skulle vilja lära mig fäkta riktigt bra.