NYHET - KOMPETENSFÖRSÖRJNING

"Fler lärlingsprogram säkrar kompetensförsörjningen"

Fler lärlingsprogram, både på gymnasieskolan och olika vuxenutbildningar, skulle möta behoven av kompetensförsörjningen inom möbelindustrin. Det menar Andreas Wadskog vd på Karl Andersson & Söner AB, i en intervju med Svenskt Näringsliv.

18 augusti 2021
"Fler lärlingsprogram säkrar kompetensförsörjningen"
Foto: Karl Andersson & Söner

Karl Andersson & Söner i Huskvarna har tillverkat möbler sedan 1898. Idag levererar man framförallt möbler till offentlig miljö och har trots rådande pandemi kunnat öka sina ordrar det senaste året. De märker dock av råvarubristen på marknaden och de höjda priserna till följd av det, och Andreas Wadskog konstaterar att det nog kan komma att bli en skakig höst. Men på lång sikt är det inte det största orosmomentet. Här spelar kompetensutvecklingen en mer avgörande roll.

– Det skulle vara förödande att inte kunna få tag på personal, då skulle vi inte kunna växa.

De söker möbelsnickare, men det finns inte direkt några mängder av dem att söka på Arbetsförmedlingen, konstaterar Andreas Wadskog. Istället efterfrågar han fler lärlingsprogram där den teoretiska delen varvas med praktik på olika företag, både för ungdomar på gymnasiet och vuxna som vill byta bana och testa något nytt.

Idag får företaget sin personal från just utbildningar – gymnasiet eller vuxenutbildning – som söker praktik, eller från andra företag där personalen vill flytta på sig. Att rekrytera från andra företag är dock ingen långsiktig lösning för branschen. Istället behövs nytt blod in. Här kan politiken göra det lättare menar Andreas Wadskog, och framhåller vikten av olika vuxenutbildningar.

– Underlätta karriärändring! Det är inte en massa teori man behöver läsa i vårt fall, utan att få göra praktik. Det kanske handlar om ett år – ett halvår på skola, och ett halvår hos oss. Det skulle inte kosta supermycket, varken för samhälle eller individen. Där skulle politiken kunna underlätta.

Läs hela artikeln på Svenskt Näringsliv.