NYHET, BRANSCHPROFIL - NYHET & BRANSCHPROFIL

BRANSCHPROFILEN: Katja Skånér, Lappset

Katja Skånér är vd på Lappset Sweden AB i Enköping och har introcerat begreppet snällhetskultur. När företaget nu söker en ny säljare lyfts snällhetskulturen fram i platsannonsen. ”Vi har en utpräglad snällhetskultur. Det är högt i tak, vi har stor öppenhet och företaget genomsyras av en förlåtande attityd. Det är en viktig del i vårt framgångsrecept”, säger Katja. Och vd:n har inget emot att kalla sig lekfull.

25 februari 2021
Snällhetskultur och lekfullhet bakom Lappsets framgångsrecept
Foto: Lappset Sweden

Text: Sören Karlsson

Lappset Sweden tillverkar parkmöbler och tillhandahåller kompletta utbud för utemiljöer med bänkar, bord, cykelställ, skräpkorgar och allt annat som kan behövas. Fabriken i Enköping har sina rötter i företaget Nifo som för 20 år sedan förvärvades av Lappset Group, en av världens största tillverkare av lekplats- och parkutrustningar.

Säte i Rovaniemi

Lappset Group har sitt säte i Rovaniemi i finska Lappland. Det förklarar också företagsnamnet. På finska betyder lapset (med ett p) barnen. Lappset (med två p) anknyter till hemvisten i Lappland. Barn och Lappland förenas alltså i namnet. Familjeföretaget som idag drivs av andra generationen grundades 1970 och hade 50-årsjubileum förra året.

- Vi hade planer på ett stort firande, men pandemin kom emellan så det fick bli betydligt enklare, konstaterar Katja Skånér.

Lekfull vd

Hon är civilekonom, drev en egen PR- och kommunikationsfirma under 10 års tid, började sedan som försäljnings- och marknadschef på Lappset Sweden och utsågs 2017 till vd, en vd som absolut inte har något emot att kalla sig lekfull.

Lappset Group har 430 medarbetare, nio dotterbolag och försäljning till 55 länder. I Enköping har man 40 anställda med en växande verksamhet under de senaste åren.

- Orderingången för våra parkmöbler ökade också under 2020. Coronan medförde en trend mot att fler och fler träffades utomhus under alla årstider. Det har förstås gynnat oss, säger Katja Skånér.

Kommuner som kunder

Kunderna finns först och främst bland kommuner, skolor, förskolor och bostadsbolag. Entreprenörer som bygger parkanläggningar och lekplatser är en annan kundkategori.

När Lappset Sweden expanderat och behövt nyanställa har det i allmänhet inte varit svårt att hitta de rätta medarbetarna.

- Vi har ett gott renommé här i Enköping. Det underlättar givetvis, förklarar Katja Skånér.
Snällhetskulturen är säkert en viktig orsak till medvinden för Lappset. Katja Skånér pekar också på det faktum att tillverkningen mest sker i egen regi och att underleverantörerna finns i närområdet.

Inga problem

- Det gör oss flexibla. Vi kan snabbt anpassa oss efter kundernas krav och önskemål. Vill kunden ha en längre bänk, en annan lutning eller kanske en annan färg är det inga problem.

Katja Skånér ser ljust på framtiden för Lappset.

- Naturligtvis ger pandemin en osäkerhet. Hur länge kan staten skjuta till pengar till kommunerna? När får vi ett mer stabilt läge? Det finns frågetecken. Jag tror ändå inte att företagets fortsatta tillväxt ska äventyras. Vi har en bra bas att stå på, säger hon.